DOAJEN FESTIVALA U CANNESU POKRENUO RAT PROTIV OBREZIVANJA ŽENA

Doajen festivala u Cannesu, Senegalac Sembene Ousmane pokrenuo je u subotu prikazivanjam "Moolaade", jedinog filma afričkog kontinenta na tom svjetskom filmskom festivalu, rat protiv obrezivanja žena.

Otac afričkog filma je posvetio svoj film "majkama, ženama koje se bore za ukidanje nasljedstva jedne nadiđene epohe, bez obzira na primjenjenu metodu (klasičnu ili modernu) obrezivanje je povreda dostojanstva i cjelovitosti žene", drži on.

Redatelj Sembene Ousmane je 1966. dobio nagradu Jean Vigo i Tanit d'Or na Festivalu u Tunisu. Snimio je i kratkometražni film posvećen "Traumatizmu žene suočene s poligamijom"

Film "Moolaade", što znači zaštita, priča o šest djevojčica koje bježe kako bi izbjegle ritualni obred "pročišćenja", zapravo obrezivanja.

To je osmi film kojeg je Sembene Ousmane snimio, a prije nego se posvetio filmu bio ribar, zidar, mehaničar, doker, sindikalni dužnosnik u Marseilleu i zatim pisac. S 40 godina otišao je studirati filmsku umjetnost u Moskvu i snimio je svoje prve kratkometražne filmove.

"Africi treba slika. Film će odigrati veliku ulogu u budućnosti" drži on.

(Hina) xtm

Pročitajte više