Dobar posao u Afganistanu: Talibani zarađuju na opijumu

TALIBANI su u Afganistanu prošle godine ukupno zaradili više od 100 milijuna dolara naplačujući seljacima "porez" na proizvodnju maka za opijum. Seljacima koji uzgajaju mak za proizvodnju opijuma uzimali su "porez" od 10 posto na urod, priopćio je UN-ov ured za narkotike i kriminal (UNODC), u izjavi za BBC.

Prema UNODC-ovim procjenama, vrijednost prošlogodišnje ilegalne žetve maka bila je milijardu dolara.

Talibanski pobunjenici još su više povećali svoju zaradu od trgovine opijumom pružanjem zaštite laboratorijima u kojima se proizvodi droga te nuđenjem zaštite pri transportu opijuma preko granica. Prošle godine Afganistan je ostvario 92 posto globalne proizvodnje opijuma.

Širenjem polja maka, pa tako i proizvodnje opijuma, talibanski borci dobivaju značajna financijska sredstva potrebna za vođenje rata protiv prozapadne afganistanske vlade i onih koji je podržavaju. Prema podacima Ujedinjenih naroda, afganistanski su farmeri prošle godine proizveli opijuma u vrijednosti od milijardu dolara, što je povećanje od 240 milijuna u odnosu na godinu prije. Površina afganistanske zemlje na kojoj se uzgaja mak za proizvodnju opijuma tako je veća nego ukupna površina zemljišta u Latinskoj Americi na kojoj se uzgaja kakao.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više