Dodijeljene nagrade "Slobodne Dalmacije"

SPLITSKI dnevnik "Slobodna Dalmacija" obilježio je 60. obljetnicu izlaženja prigodnom svečanošću u Galeriji "Meštrović" u Splitu na kojoj su dodijeljene nagrade te novinske kuće.

Nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo na području umjetnosti dobila je dramska umjetnica Zdravka Krstulović, no zbog bolesti nagradu je u njezino ime primio intendant splitskog HNK Milan Štrljić.

Godišnju nagradu "Slobodne Dalmacije" za umjetnost "Jure Kaštelan" dobio je književnik Drago Štambuk za knjigu "I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji", a nagrada za životno djelo u znanosti "Frane Bulić" uručena je sociologu sveučilišnom prof. Srđanu Vrcanu.

Godišnju nagradu za znanost "Kruno Prijatelj" dobio je arheolog akademik Nenad Cambi za knjigu "Antika".

Godišnja nagrada za novinarstvo "Miljenko Smoje" pripala je mladom novinaru kolumnistu "Slobodne Dalmacije" Saši Ljubičiću, koji svakodnevno u rubrici "Naša posla" komentira dnevna društveno-politička zbivanja.

Nagradu za životno djelo na području novinarstva "Joško Kulušić" dobio je nekadašnji novinar te kuće Vojko Mirković.

Nagrade "Slobodne Dalmacije" su uručene na Dan Slobodne Dalmacije 17. lipnja, kojim se podsjeća na dan tiskanja prvog broja toga splitskog dnevnog lista, u Pojati na Mosoru 1943. godine.

Nagrade "Slobodne Dalmacije" su prvi put dodijeljene 1969., a 1993. su bez službenog objašnjenja ukinute.

Uprava tvrtke i kolegij novinara prošle su godine odlučili obnoviti nagrade koje se prema pravilniku, daju za djela nastala u Dalmaciji, ali i onima tematski vezanim uz Dalmaciju.

Podsjetivši na nekadašnje uspjehe splitske novinske kuće predsjednik Uprave "Slobodne Dalmacije" Srđan Kovačić najavio je da će se "Slobodna Dalmacija" radi privlačenja novih čitatelja i zadržavanja starih uskoro redizajnirati i osuvremeniti koliko sadašnje tehničke mogućnosti dopuštaju. "Slobodna Dalmacija" ima poteškoća s tehnički zastarjelom rotacijom.

Podsjetio je i da je najveću nakladu taj splitski dnevni list imao potkraj 80-tih i početkom 90-tih godina, 20. st., pod uredništvom Joška Kulušića, kada se prodavala u više od 150 tisuća primjeraka.

Sadašnja naklada "Slobodne Dalmacije" je oko 55 tisuća.


Pročitajte više