Slobodna Dalmacija slavi 60. rođendan

SPLITSKI dnevnik Slobodna Dalmacija danas slavi 60. obljetnicu osnutka, povodom čega je list objavio i poseban prilog u kojem podsjeća na svoju bogatu povijest, ali i probleme s pretvorbom i privatizacijom 90ih godina.

Splitski dnevnik osnovali su dalmatinski partizani u Drugom svjetskom ratu, a prvi primjerak imao je šest stranica. Prelaskom na slobodni Vis novina dobiva izgled "pravog" lista, pa se tako, uz vijesti s bojišnice i komentare, piše o kulturi i sportu.

Prvi potpisani glavni urednik bio je Neven Šegvić, nakon kojega je "Slobodnu" uređivalo još 22 glavnih urednika sve do sadašnjeg Dražena Gudića.

Slobodna Dalmacija 1964. prelazi u zgradu u kojoj se i danas nalazi. Najveću nakladu bilježi pod "kormilom" Joška Kulušića, krajem 80-ih i početkom 90-ih, kada ona dostiže i rekordnih 150.000 primjeraka.

U Domovinskom ratu reporteri splitskog dnevnika izravno su pratili borbe s bojišta, a petorica radnika poginula su u odorama Hrvatske vojske.

Društvene promjene u Hrvatskoj nakon 1990. odrazile su se i na upravljanje nad "Slobodnom", a sporovi oko vlasništva potezali su se po sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim dnevnika, novinska kuća Slobodna Dalmacija ima i druga izdanja kao što su magazin Stil, mjesečnik namijenjen lovcima, ljubiteljima životinja i prirode Dobra kob, Mali oglasnik, a nakon 15-godišnje stanke od lani i časopis za mlade Oblutak. No, uz nova izdanja čitatelji su nakon 31 godine lani ostali bez Nedjeljne Dalmacije, političkog tjednika koji je u početku izlazio kao nedjeljno izdanje "Slobodne". Odluka o gašenju "Nedjeljne" donesena kako bi se smanjili gubici jer tjednik nije bio profitabilan.

U okviru Nedjeljne Dalmacije 1983. počeo je izlaziti i satirički prilog Feral koji je deset godina kasnije prerastao u samostalni tjednik.

U Slobodnoj Dalmaciji danas radi oko 700 zaposlenika, a prema najavama predsjednika Uprave Kovačića list će se zbog konkurencije na tržištu i privlačenja novih čitatelja redizajnirati i dokapitalizacija.

U siječnju ove godine na prednatječaju Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) interes za kupnju 52 posto dionica pokazali su slovenski Dela, austrijska Styrie, zagrebačka tvrtka Slobodni mediji, grupa poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla iz New Yorka, švicarska kompanije DC PMM AG te londonska tvrtka Watermark Media Group. Tada je najavljeno da bi natječaj za kupnju dionica Slobodne Dalmacije trebao biti objavljen u veljači ove godine, no to se do danas nije dogodilo.

"Slobodnoj" je rođendan danas čestitalo Društvo hrvatskih književnika.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara