Dodjelom nagrada završio 9. Split film festival

Dodjelom nagrada i priznanja najboljim ostvarenjima, u splitskoj Galeriji umjetnina sinoć je svečano završen 9. Split Film Festival međunarodni festival novog filma i novih medija. L

Grand Prix za najbolji dugometražni film dobio je iranski autor Mohamad Schirvani za djelo "Nahf" - Pupak, a najboljim kratkometražnim filmom proglašen je austrijski "Untitled" Johanna Lurfa. Grand prix za najuspješnije ostvarenje u kategoriji novih medija pripao je francuskom umjetniku Gubu Gasa za rad "Shimmy, shimmy grass". Četiri posebna priznanja dodijeljena su Dancu Oleu Bendtzenu za "Očekujući Joea" i Dubrovčanki Mariji Prusini za naslov "Uterus".

Nagrada međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci otišla je u ruke talijanskog autora Michelangelu Frammartinu autora rada "Il dono".

Posebna nagrada splitskog filmskog festivala za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika posthumno je dodijeljena jednom od najvećih avangardnih filmaša Stanu Brakehageu, autoru više od 380 filmova i donedavno profesoru filmskih studija sveučilišta Colorado. Direktor Festivala Branko Karabatić, istaknuo je kako splitska filmska manifestacija koja je postala u svijetu priznat i poznat festival, polako zauzima svoje mjesto i na domaćem terenu, te da se počinje spoznavati što on znači za Split i Hrvatsku.

Tijekom proteklih sedam dana u nekoliko gradskih kino dvorana i galerijskih prostora prikazano četrdesetak filmova u dugometražnoj i dvadesetak u krakometražnoj konkurenciji, te dvadesetak radova u kategoriji Novih medija.

(Hina) xdstr yvkn

(Hina)

Pročitajte više