Dogovor Sanadera i Janše: Granične sporove rješavat će sud u Haagu

DANAŠNJI sastanak na Bledu između hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegovog slovenskog kolege Janeza Janše rezultirao je dogovorom o tome da će granične sporove između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud pravde u Haagu.

U tu svrhu će obje države osnovati međudržavne komisije, sastavljene od stručnjaka za granična pitanja i pravnih stručnjaka, koji bi do kraja godine trebali sastaviti prijedlog sporazuma s kojim će izaći pred sud u Haagu, a kojeg će prije toga morati potvrditi parlamenti obje države. Prema dogovoru postignutom između Sanadera i Janše, odluka Suda će biti obvezujuća i za Hrvatsku i za Sloveniju.

Ostala otvorena pitanja, vezana uz slučaj nekadašnje Ljubljanske banke i zajedničke Nuklearne elektrane Krško, Hrvatska i Slovenija će rješavati bilateralno pa će se u tu svrhu idućih tjedana, prema najavi dvojice premijera, sastajati ministri obje zemlje.

Slovenija na arbitražu pristala uz određene uvjete

Podsjetimo, uoči sastanka sa Sanaderom, Janša je održao sastanak s predsjednicima slovenskih parlamentarnih stranaka, na kojem su se složili da je Slovenija "spremna na arbitražu i uključivanje treće strane, ali pod uvjetom da se poštuju ustavne odluke parlamenata obje države od 25. lipnja 1991. godine, kada su određene granice, te da se ne priznaju jednostrane promjene stanja koje su od tad nastupile".

Tom prilikom se Janša osvrnuo i na druga otvorena pitanja: "Odgovori koje je hrvatska vlada dala na slovenske prijedloge djelomično su pozitivni, iako je hrvatska strana u nekim točkama formalno predlagala druge načine rješavanja", rekao je Janša o pitanjima vezanim uz nuklearku Krško i ribolov. Što se tiče pitanja duga Ljubljanske banke, Janša je rekao kako će "biti poduzeti dodatni koraci kako bi se to pitanje riješilo.

Sanader: Nastavljamo pregovore o ZERP-u s Italijom i Slovenijom

Tijekom konferencije za novinare, koja je uslijedila nakon sastanka Sanader i Janše, novinari su upitali hoće li hrvatski zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) za članice Europske unije stupiti na snagu 1. siječnja 2008. godine, kao što je bilo riječi na sastanku kojeg je Sanader u petak održao s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka.

Premijer Sanader je rekao kako će Hrvatska, u skladu sa europskom praksom, nastaviti pregovore o tome sa Slovenijom i Italijom, te kako svoje partnere u Sloveniji i Italiji informiramo o našim namjerama i pravilima koja će uvođenjem ZERP-a stupiti na snagu. "Razgovori su još u tijeku i ja vjerujem u dobar ishod pregovora", rekao je Sanader.

Novi sastanak premijera Sanadera i predstavnika hrvatskih parlamentarnih stranaka
 
Nakon što se premijer Sanader u petak sastao s predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi s njima raspravio o pitanju hrvatsko-slovenskih odnosa, nakon sastanka na Bledu, na redu je novi sastanak na kojem će ih izvijestiti o rezultatima svog sastanka sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Rupel: Potrebno je biti optimist

Nakon susreta dvojice Premijera, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je svoj optimizam glede rješavanja graničnog spora. "Mislim da je potrebno biti optimist, dali smo si malo više vremena, do iduće će godine stručnjaci ispitati sve mogućnosti", rekao je Rupel.

Uoči sastanka Sanadera i Janše, Rupel je jučer optimistično izjavio kako vjeruje da je moguće naći rješenje za sva otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Kacin: Ako ne vrijedi sporazum Drnovšek-Račan, na samom smo početku

Član slovenskog LDS-a Jelko Kacin je izjavio kako prema njegovom mišljenju rješavanje graničnog spora pred sudom u Haagu "nije rješenje, jer ako se uopće želi govoriti o arbitraži, tada bi hrvatska strana ponajprije morala odustati od namjere da sa 1. siječnjem 2008. godine proglasi ZERP za članice EU".

Po njegovoj ocjeni, to bi trebao biti preduvjet za početak cjelovitih pregovora o granici. Kacin je rekao kako smatra da su Hrvatska i Slovenija, ukoliko sporazum Drnovšek-Račan ne vrijedi, na "samom početku".

"Otvorena pitanja s Hrvatskom se ne rješavaju u paketu"

Slovensko ministarstvo gospodarstva danas je u priopćenju za javnost demantiralo da se otvorena pitanja s Hrvatskom rješavaju "u paketu". "U posljednjih nekoliko dana mediji su pisali o tome kako se otvorena pitanja s Hrvatskom, kao što su međudržavna granica, štediše nekadašnje Ljubljanske banke i Nuklearna elektrana Krško, rješavaju u paketu. To najoštrije demantiramo. Otvoreno pitanje nuklearke Krško nikako nije moguće rješavati na račun granica, ali ni obrnuto", stoji u priopćenju.

"Pregovori između Slovenije i Hrvatske odvijaju se u okvirima ratificirane međudržavne pogodbe, pri čemu Slovenija od Hrvatske očekuje odgovorno rješavanje otvorenih pitanja. Slovenija će si pak unaprijed odrediti da ta pitanja riješi odgovorno i sporazumno u duhu europskog zajedništva i u skladu s europskim standardima", dodaje se.

Kraj "rata" filmićima na YouTubeu?

Nakon što je filmić naziva "Why Croatia Sux" izazvao pravi mali "rat" među hrvatskim i slovenskim korisnicima YouTubea, pojavio se i jedan neutralan filmić autora sa slovenske strane, pod nazivom "Why nobody sux".

Kako navodi autor, "negativni publicitet je izazvala manjina koju su isprovocirali političari", a "svatko tko ima imalo zdravog razuma zna da takvo ponašanje ne vodi nigdje".

Autor ovog video uratka se potrudio podsjetiti obje strane na to kako su "obje zemlje prekrasne, na svoj unikatan način", a što se tiče prepucavanja sa sportskim dostignućima rekao je kako "obje zemlje imaju sjajne sportaše, samo u različitim sportovima".

"Što je najvažnije, jako smo dobri prijatelji", poručio je autor posvetivši ovaj filmić "svim prijateljima iz Hrvatske i Slovenije".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više