DOGOVOROM DO BOLJEG STANJA U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Jačom suradnjom i dogovorima vodstva, članova sindikata i svih djelatnika moglo bi se poboljšati stanje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu koje je zadnjih nekoliko mjeseci na stranicama hrvatskim medija, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na novinarski upit hoće li podnijeti ostavku, što se nagađalo u nekim novinama, intendant HNK Mladen Tarbuk kratko je odgovorio da ostavku ne će podnijeti.

Tarbuk je pokušao novinarima objasniti stanje u Operi, rekavši da se teškoće gomilaju 12 godina. Slaže se sa sindikalnim predstavnicima u Operi da je orkestar prevelik što se može prevladati repertoarnom politikom. Dodao je da je orkestar u proteklih 15-ak godina izvodio vrlo zahtjevne predstave i da nije bilo nikakvih sukoba zbog toga.

Ravnatelj Opere Zoran Juranić izrazio je žaljenje zbog stanja u Operi, t.j. otkaza nekih predstava i ukidanja repriznih, rekavši kako je vrlo teško složiti idealni repertoar da bi svi bili zadovoljni. Naglasio je da se treba osloniti na mlade pjevače velikih mogućnosti. Iako je repertoar opsežan za uvjete u kojima se radi, Juranić smatra da se može postići još veća kvaliteta, za što je važno pojačati pokusni rad.

Predstavnik sindikata Tehnike Damir Kovač požalio se na vrlo teške uvjete u kojima radi tehnika, koja je i te kako važna za uspjeh svake predstave. Rekao je kako se u tehniku u zadnjih tridesetak godina od obnove zgrade vrol malo ulagalo te da se iz godine u godinu povećavao obujam posla, da su plaće niske i da očekuju više plaće i nabavu bolje opreme.

Poslovna ravanteljica HNK Jasna Jakovljević govorila je o markentinškim akcijama i sponzoriranju, napomenuvši da je zahvaljujući tomu HNK 2003. ostvario 13 posto vlastita novca. Marketing HNK danas je potpisao ugovor s predstavnicima lječilišta u Topuskom koje će sponzorirati liječenje djelatnika HNK.

Dio novinara je izrazio nezadovoljstvo reakcijom glasnogovornice HNK Lili Štokalo koja nije dopustila novinarki jednoga dnevnog lista postaviti nekoliko pitanja, rekavši da su te novine pisale neistine o HNK, a nisu pristale da se demantira takvo pisanje.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više