Dok taksisti u Francuskoj prosvjeduju i pale gume, građani se voze Uberom

Foto: FAH

ŠTRAJK nacionalnih taksi prijevoznika u Francuskoj ušao je u treći dan, a poremećaji u prometu zbog blokade taksi vozila mogu se očekivati diljem zemlje, naročito u Parizu, Touluseu i Marseilleu, javlja AFP.

Stotine vozača blokiralo je neke od ključnih prometnica u Parizu dok prosvjeduju zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije privatnih taksi tvrtki.

No, dok taksisti prosvjeduju i pale gume na cestama, upravo su tvrtke kao što je Uber od štrajka najviše profitirale jer je broj preuzetih aplikacija Ubera i tvrtke Chauffeur Prive naglo skočio.

Broj korisnika tako je kod nekih kompanija u samo jednom danu porastao za 15.000

Policija vozačima savjetuje da izbjegavaju blokirana područja te upozorila na moguće probleme u prometima u blizini pariških zračnih luka.

Podsjetimo,  sud u Parizu kaznio je Uber te odredio kako kompanija mora platiti sindikatu taksista 1,2 milijuna eura.

Uber kaznu mora platiti nakon žalbe sindikata da se Uberovi vozači ponašaju kao tradicionalni taksisti te da čekaju na ulici u nadi da će pokupiti putnike. Takvo postupanje je suprotno onome za što je Uber registriran, tvrdili su iz sindikata, navodeći kako je Uber registriran kao taksi servis na poziv preko aplikacije.

Pročitajte više