Dokaz globalnog zatopljenja: U 40 godina otopila se četvrtina francuskih glečera

PREMA najnovijim istraživanjima, površina glečera u francuskim Alpama se u 40 godina smanjila za četvrtinu.

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća ledenjaci oko Mont Blanca su zauzimali površinu od oko 375 četvornih kilometara. Do kraja prošlog desetljeća oni su pali na oko 275 četvornih kilometara.

Glečeri se tope i u drugim alpskim državama

Ledenjaci su se otopili i u drugim alpskim država, a najviše u Švicarskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Italiji. Novo istraživanje je pokazalo kako su se ledenjaci do 1986. godine smanjili na površinu od 340 četvornih kilometara te su se i u posljednjih 25 godina nastavili topiti, piše BBC. 

Od tada se topljenje ubrzalo te su pali na 275 četvornih kilometara. To predstavlja smanjenje od oko 26 posto u posljednjih 40 godina. No, topljenje ne ide istim tempom u svim dijelovima francuskih Alpa. Najveći gubitak je zabilježen u njihovom južnom dijelu.

U sjevernom dijelu je i najveći francuski glečer La Mer de Glace koji se pruža kroz 1000 metara nadmorske visine sa vrhom na Mont Blancu. Prije 40 godina je zauzimao područje od oko 31,5 četvornih kilometara do je sada za 1,5 četvorna kilometra manji.

Pročitajte više