Domaća potražnja poduprla rast industrijskih narudžbi u Njemačkoj

Foto: EPA

RAST industrijskih narudžbi u Njemačkoj ubrzao je u veljači na mjesečnoj i na godišnjoj razini, poduprt jačanjem domaće potražnje, pokazali su u četvrtak podaci Njemačkog ureda za statistiku.

Ukupne narudžbe u njemačkoj industriji u veljači su porasle za 1.2 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su, prema revidiranim podacima, porasle 0.8 posto.

U usporedbi s veljačom 2020. godine, netom prije nego što je Njemačka uvela restrikcije radi suzbijanja pandemije koronavirusa, nove industrijske narudžbe poskočile su za 5.6 posto. U siječnju su bile porasle za 1.4 posto.

Najviše su u drugom ovogodišnjem mjesecu porasle narudžbe kapitalnih dobara, za 2.1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Blago su porasle i narudžbe intermedijarnih dobara, za 0.5 posto.

Smanjena je pak potražnja za potrošačkim dobrima, za 1.9 posto, pokazalo je izvješće Destatisa.

Značajnu podršku industrijskim narudžbama pružila je domaća potražnja, što se očituje u skoku domaćih narudžbi za 4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Uteg su pak bile inozemne narudžbe, koje su na mjesečnoj razini smanjene za 0.5 posto. Nove narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni pritom su porasle 2.7 posto na mjesečnoj razini, ali su one iz ostatka svijeta pale za 2.3 posto.

U ministarstvu gospodarstva izdvajaju skok narudžbi u ključnom automobilskom i sektoru proizvodnje strojeva, za 3.4, odnosno 2.2 posto.

Ako se izuzmu velike narudžbe, proizvodni sektor najvećeg gospodarstva eurozone bilježio je u veljači skok narudžbi za 1.5 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Pročitajte više