Donald Rumsfeld obraća se Iračanima

AMERIČKI vojni radio počeo je prenositi konferencije za novinare američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda što će odsad redovito činiti u sklopu psihološke oepracije nazvane ´Commando solo´, najavio je Rumsfeld na zajedničkoj konferenciji održanoj sa zapovjednikom združenog stožera Richardom Myersom.

Pentagon je takvu odluku donio ´jer je istina važna´, kazao je Rumsfeld u Washingtonu u prisustvu stranih dopisnika.

Prijenos se obavlja od srijede putem radiotelevizijskih emisija sa specijalnih zrakoplova C-130, u sklopu psihološke operacije nazvane ´Commando solo´.

S odašiljača se od kraja prošle godine emitiraju emisije uperene protiv iračkog predsjednika Sadama Huseina u kojima se iznose stajališta Washingtona i Ujedinjenih naroda, doznaje se od američkog središnjeg vojnog zapovjedništva.

Na kojim pak frekvencijama slušati te emisije Iračani mogu doznati preko letaka što ih iznad Iraka izbacuju američki i britanski vojni zrakoplovi koji obavljaju nadzor zone zabrane letenja na sjeveru i jugu Iraka.

´Svakog tjedna, general Richard Myers, zapovjednik združenog stožera i ja smo u Pentagonu pred novinarima, profesionalcima. Pokušavamo odgovoriti na njihova pitanja. Neka su teška, zajedljiva a pomažu informiranju Amerikanaca i naroda cijelog svijeta´, rekao je Rumsfeld.

Novinari ´znaju da nitko neće prijetiti njima niti njihovim obiteljima, niti će biti pretučeni ili kažnjeni´, zbog pitanja koja postavljaju. To se, međutim, ne može reći za režim Sadama Huseina koji se ´temelji na teroru, zastrašivanju i lažima´, dodao je on.

Pročitajte više