Donjoposavski HNS za očuvanje hrvatskih korablja u Čigoču

OGRANAK Hrvatske narodne stranke (HNS) sisačke Donje Posavine danas je u Europskom selu roda u Čigoču kod Siska pokrenuo inicijativu za donošenje nacionalnog programa obnove hrvatskih korablja u tom mjestu u Parku prirode "Lonjskom polju".

Kako je u ime poticatelja na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo predsjednik područnog ogranka HNS-a i nositelj seoskog turizma "Stara hiža" u Čigoču Zvonko Rastovac, vlasnici 15 hrvatskih korablja, drvenih kuća jedinstvene graditeljske baštine, koje je država proglasila zaštićenim kulturnim spomenicima, traže od Vlade i Hrvatskog sabora da donesu nacionalni program koji će spriječiti propadanje te vrijedne kulturne baštine.

U ime vlasnika korablja i Čigočana Rastovac je podsjetio da je Euronatur 1994. mjesto Čigoč proglasio prvim Europskim selom roda u Europi i da je tada država 15 drvenih kuća u mjestu, hrvatskih korablja, proglasila zaštićenim kulturnim spomenicima. "Država je zabranila da se ti stari objekti ruše ili preuređuju, ali do sada ništa nije dala za njihovu obnovu i većina će ih se, ako država hitno ne pomogne, srušiti od zuba vremena, a Čigoč i Hrvatska ostat će bez vrijedne graditeljske baštine", rekao je Rastovac.

Napomenuo je da "vlasnici hrvatskih korablja ne mogu sami obnavljati zaštićene kuće po restauratorskim pravilima jer je riječ uglavnom o ljudima starijima od 60 godina, slabijeg imovnog stanja, s malim mirovinama ili socijalnim slučajevima". Rastovac je pozvao vlasti grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, sisačku i županijsku turističku zajednicu, mjerodavna ministarstva i saborske zastupnike da pomognu u očuvanju hrvatskih korablja u Čigoču i sisačkoj Posavini te da se tako očuva to narodno blago i graditeljski identitet tog kraja i njegovih stanovnika.

Predsjednik sisačke Podružnice HNS-a Josip Andučić podupro je inicijativu Čigočana, pozvavši i ostale političke stranke u tom kraju da ju podupru.

Pročitajte više