Neprijavljene radnice stradale u eksploziji kotla, a vlasnik tvrtke iz Garešnice se žali na visinu kazne

Foto: Google maps, Index

"DAO nam je po 120 kuna i rekao čovjeku da nas odveze kući. Po dolasku kući dobila sam groznicu. Plamen me je zahvatio najviše po potkoljenicama lijeve i desne noge i licu te su na tim mjestima počeli izbijati plikovi. Isti dan otišla sam na hitnu, odakle su me prebacili u Opću bolnicu Pakrac", dio je ispovjedi jedne od dviju nesretnih radnica tvrtke Panpelet iz Garešnice koja je nakon nesreće u proizvodnom pogonu te tvrtke provela 17 dana na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici.

>> Nije prijavio radnice pa se požalio da je dobio preveliku kaznu

Riječ je, naime, o pozadini priče o državi koja je nakon požara u proizvodnoj hali tvrtke Panpelet u Garešnici koja se bavi proizvodnjom peleta, piljenjem i blanjanjem drva, tužila direktora Renata Hadrovića i njegovu tvrtku za neprijavljivanje radnica Mare M. i Marije C., za koje su ustvrdili kako su u trenutku nesreće bile prisutne u pogonu firme.

Hadrović se žalio medijima zbog toga što je dobio 136 tisuća kuna kazne na ime tvrtke te zbog toga što mora platiti još 20.500 kuna kao vlasnik tvrtke.

Ni prijavljene ni obučene niti su imale zaštitnu odjeću


"Kazna je zaista previsoka i tjera me na razmišljanje da rasprodam strojeve, ugasim preostalih 15 radnih mjesta i zatvorim firmu", komentirao je direktor Hadrović za podravski.hr. Kako doznaje Index, Hadrovića osim ove presude čeka i okončanje kaznenog postupka te okončanje sudskog procesa za naknadu štete radnicama koje su doživjele nesreću u proizvodnom pogonu pa je jasno zašto sada razmišlja o zatvaranju tvrtke.

No krenimo redom.

Index je u posjedu zapisnika Inspektorata rada i Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji su istraživali nesreću, odnosno požar u proizvodnom pogonu tvornice koji se dogodio 8. srpnja 2016. godine. Zapisnik koji su nam dostavili iz Sindikata otkriva krajnje nehuman postupak prema radnicama koje osim što nisu bile prijavljene, nisu ni bile obučene za rad u pogonu za proizvodnju peleta i briketa, niti im je bila osigurana nužna zaštitna odjeća i obuća.

Svjedok eksplozije kod specijalista, a ozlijeđene radnice poslao kućama

Nakon nesreće, odnosno eksplozije kotla u kojoj su stradale dvije radnice, Hadrović im je dao po 120 kuna na ruke te ih s teškim ozljedama otpremio kućama.


"Obavljajući posao u jednom trenutku buknuo je plamen iz kotla koji je zahvatio mene i kolegicu. Odmah smo istrčale prema izlazu iz proizvodnog pogona te otišle u garderobu. U garderobi smo namočile ručnike i stavljale ih na mjesta zahvaćena plamenom kao obloge", prepričava jedna od radnica koja je potvrdila da su radile u pogonu bez prijave za zdravstveno osiguranje.

Direktor je poslao liječniku specijalistu svog prijavljenog radnika koji je bio tek svjedokom događaja, a ozlijeđenim radnicama osigurao je samo prijevoz do kuće.

Izuzetno teški uvjeti za rad

Inspekcija rada utvrdila je kako radnice nisu prošle obuku za rad na siguran način, nije obavljen zdravstveni pregled te da na sebi nisu imale civilnu odjeću i obuću. Direktor je osigurao zaštitne rukavice i respirator za prašinu bez zaštitne obuće i radnog odijela. Za te poslove nužno je imati kompletnu radnu odjeću, zaštitne cipele s čeličnom kapicom te štitnike protiv buke.



Inspektorat je utvrdio da su u pogonu bili izuzetno teški uvjeti za rad i to zbog buke strojeva i velike prašine od piljevine.

Završila u bolnici tjedan dana

"U jednom trenutku došlo je do plamena i eksplozije koja je mene zahvatila po tijelu, a najviše po nogama i rukama. Tada smo kolegica i ja pobjegle u sanitarni čvor i polijevale se vodom. Nakon 15 minuta stigao je Zdravko Hadrović i pitao je kako smo. Noge sam si zamotala ručnikom koji mi je donio netko od radnika. Hadrović je tada rekao jednom radniku da nas odveze kući. Po dolasku kući hladila sam mjesto ozlijede i mazala ga kremom. Sljedeće jutro mjesto ozlijede je buknulo u plikove te sam otišla na hitnu pomoć", priča druga radnica koja je na kraju provela tjedan dana u Općoj bolnici Pakrac.


Svjedoci tog događaja pričaju kako su radnice vrištale nakon eksplozije te su se brzo udaljile iz pogona.

Inspektori rada utvrdili su kako je linija za proizvodnju briketa kupljena u Poljskoj, no nisu našli pločice s oznakama proizvođača modela, a nisu došli ni do tehničke dokumentacije linije za proizvodnju briketa. Isto tako, utvrdili su kako ormarić s hitnom pomoći nije imao sav sanitetski materijal. 

Kriva mu nepoduzetnička klima?

Direktor pak nakon svega ipak misli da je kazna za njega previsoka, a poistovjetio se sa svim onima koji bježe iz države zbog nepoduzetničke atmosfere.

"Ovakvim kaznama i ja i svi mladi poduzetnici i radnici možemo samo kupiti jednosmjernu kartu za rad u inozemstvu", rekao je Hadrović nakon kazne koju je dobio od Viskogo prekršajnog suda, za koju smatra da je previsoka i nepravedna.

No teško je očekivati da bi neka uređenija država bila blagonaklona prema ovakvom poduzetniku.

Pročitajte više