doris pack: nadam se da će general gotovina otići u haag

Predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu Europskoga parlamenta Doris Pack izrazila je danas nadu da će general Ante Gotovina otići u Haag i tamo se suočiti s Haaškim sudom. L

"Nadam se da će Gotovina otići u Haag kako bi na taj način i u miru služio Hrvatskoj", rekla je Pack izaslanicima 8. općeg sabora HDZ-a, koji su te njezine riječi uglavnom popratili zvižducima.

Pack je pak izrazila zadovoljstvo činjenicom da su u Haagu danas svi rušitelji Vukovara. Zločini počinjeni u Domovinskome ratu moraju biti procesuirani da bi sam uzrok rata ostao neupitan, smatra Pack.

Ocijenivši da je HDZ vrijeme provedeno u oporbi dobro iskoristio te da danas ima ljude koji Hrvatsku mogu povesti u Europu, Pack je upozorila da bi "povratak na nacionalizam bio smrtonosan jer", dodala je, HDZ u inozemstvu dovode u vezu s pogreškama iz posljednjega razdoblja njegove vladavine. Poručila je HDZ-ovcima da onima u inozemstvu koji tako misle "pomrse račune".

Izaslanike na Saboru pozdravili su i ostali gosti iz inozemstva - zastupnici CSU-a i CDU-a u Njemačkome saveznom parlamentu, osobni izaslanik predsjednice CDU-a Angele Merkl, američki veleposlanik u mirovini Thomas Patric Melady te predsjednik slovenske Socijaldemokratske stranke Janez Janša.

Izaslanici Sabora komentirali su da tako visoke goste iz inozemstva HDZ dugo nije imao, dodajući ipak da hrvatske političke stranke uglavnom nisu zastupali čelnici.

Po informacijama iz HDZ-a, na Saboru su predstavnici HSP-a, HSLS i DC-a, a u skladu s najavama proteklih dana HSS nije poslao svojeg izaslanika.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader novinarima je pak komentirao kako je većina iz vodstava HSS-a bila za to da idu na Sabor HDZ-a, ali se, rekao je, tomu oštro usprotivila Ljubica Lalić, što su prihvatili i ostali HSS-ovci. Ali, istaknuo je Sanader, to ništa ne znači, jer se poslije izbora "slažu karte".

Izaslanike je pozdravio i američki kongresnik, republikanac Guy Wander Jagt i pri tomu je, kako je rekao, "nabrojio pet osobnih pogrešaka sadašnje vlasti". Među njima su, smatra, i rast nezaposlenosti, sveprisutna korupcija te zaboravljanje hrabrih ratnih heroja.

Upitavši izaslanike - znaju li što se događa kad se zaradi pet osobnih pogrešaka, Wander Yagt je podsjetio da to u košarci znači - izbacivanje iz igre i povratak na klupu.

Pročitajte više