Doznali smo kako HDZ želi spasiti Vicu od sramote s doktoratom

Foto: FaH

ISTAKNUTI član HDZ-a neki dan nam je rekao kako će pokušaj spašavanja znanstvene časti Vice Mihanovića, predsjednika splitskog ogranka partije, ići prema dokazivanju da empirijski, manji dio njegove znanstvene disertacije, sadrži originalni znanstveni doprinos, odnosno da je korektno napisan.

Naš sugovornik pripada krugu dalmatinskih hadezeovaca tijesno povezanih sa stranačkim kolegama koji su, naizgled ničim izazvani, iz Splita i Dalmacije otišli na Ekonomski fakultet u Osijek po visoke akademske statuse i sigurno je i osobno zainteresiran da prošlog mjeseca formirano povjerenstvo za znanstvenu procjenu koliko-toliko pozitivno ocijeni Mihanovićevu disertaciju.

Neupitan znanstveni doprinos Mihanovićeve disertacije

Prema njegovim riječima, povjerenstvo će zaključiti da je znanstveni doprinos Mihanovićeve disertacije neupitan. Naime, njegova disertacija "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja", koju je obranio 28. veljače 2018. godine pred stručnim povjerenstvom u sastavu Joško Dvornik, Željko Turkalj i Mane Medić, a pod paskom mentorice Ivane Barković Bojanić, sastoji se od dva dijela - teorijskog i empirijskog. 

O teorijskom smo pisali mnogo puta. U njemu smo jednostavnom upotrebom internetske tražilice pronašli mnoštvo rečenica preuzetih iz tuđih tekstova bez navođenja da je riječ o citatima. Ekonomski je fakultet u Osijeku još 2014. godine izradio Upute za pisanje seminarskih, završnih, diplomskih radova i doktorske disertacije u kojima precizno propisuje poželjan način preuzimanja tuđih tekstova te naglašava:

"Ako se preuzima tekst drugog autora bez navođenja izvora, riječ je o plagiranju. Plagiranje označava preuzimanje tuđih ideja, mišljenja, stavova, rezultata i sl. bez navođenja originalnog izvora, čime se tuđi rad prikazuje kao vlastito djelo. Plagiranje je strogo zabranjeno te prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, članak 7, stavak 5, predstavlja tešku povredu studentskih obveza i neispunjavanje obveza za što su predviđene sankcije kao što su zabrana polaganja ispita, privremeno isključenje sa studija ili isključenje sa studija."

Preuzimao tuđe rečenice, izmislio Wolfscale

Kod Mihanovića ima cijelih stranica s tuđim mislima koje uopće nisu označene kao citati.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Objavili smo nekoliko tekstova i o glupostima u disertaciji. Paradigmatski je slučaj Wolfscale - otkrili smo da je Mihanović netočno interpretirao rečenicu iz knjige Ekonomika brodarstva autora Frane Mitrovića tako što je osnovnu tablicu tankerskih vozarina Worldscale prekrstio u Wolfscale. Onu slavnu, katastrofalno prevedenu rečenicu ("Teorijska paradigma rasta...") ovaj put nećemo citirati. Ima i bez nje dovoljno besmislica.

Znate li što je Wolfscale? Ne zna nitko osim Vice Mihanovića

Od ukupno 166 stranica, koliko Mihanovićeva disertacija ima bez priloga poput popisa literature, životopisa i sličnog, teorijski se dio prostire na 104 stranice. Ostalo je empirijski dio. Na njegove prve četiri stranice upoznaje čitatelja s citatima o kvantitativnim i kvalitativnim istraživanjima, zatim opisuje anketni upitnik koji je koristio u istraživanju te precizira da ga je u listopadu 2017. godine proveo među koncesionarima "na lučkom području grada Splita".

Mihanović piše: "Na lučkom području grada Splita djeluje 80 koncesionara koji se bave pomorskim i srodnim djelatnostima. Anketni upitnik je poslan na svih 80 adresa. Upitnik je u cijelosti ispunilo 23 ispitanika, odnosno 28%. Iako je povrat ankete nizak, bitno je napomenuti kako su među ispitanicima koji su u cijelosti odgovorili na ovaj upitnik bili oni koncesionari koji obavljaju 80% gospodarskih djelatnosti na pomorskom dobru luke Split te se zbog toga rezultati ankete mogu smatrati reprezentativnim."

Intervjuirao direktora fakulteta na kojem predaje

Uz to, navodi da je koristio i korektivnu metodu intervjua s vodećim ljudima sljedećih ustanova: Lučke kapetanije Split, Lučkih pilota, Jadrolinije, Turističke zajednice grada Splita, Plovputa, Agencije za obalni linijski promet i Pomorskog fakulteta u Splitu, na kojem i predaje.

Nakon toga Mihanović prepričava rezultate istraživanja-ankete, poglavlje pod naslovom Rasprava o rezultatima empirijskog istraživanja zauzima mu nešto manje od stranice rada, na šest stranica ispisuje "smjernice za unaprjeđenje pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja", a jednaki prostor zauzima zaključak disertacije.

To je, dakle, dio rada na kojem će se bazirati pokušaj dokazivanja da je Mihanovićev uradak zapravo uredan i pristojan komad znanosti, a ne zbirka budalaština i plagijata. 

HDZ ima više razloga da pokuša spasiti Mihanovića

Postoji niz razloga i nekoliko okolnosti koji upućuju na zaključak da će vladajuća partija nastojati spasiti svog istaknutog člana od prvorazredne znanstvene blamaže. 

Prvi su riječi našeg sugovornika. On je prilično odlučno govorio o empirijskom dijelu Mihanovićevog rada kao znanstveno relevantnom te naslutio da će u tom smjeru ići i odluka povjerenstva koje je, službeno, još daleko od odluke. Formirano je polovicom srpnja, ima rok od 60 dana i, kao što smo već pisali, čine ga Ivana Šandrk Nukić, Vinko Kandžija, Nikola Knego, Bahrija Umihanić te Eldin Mehić. Umihanić i Mehić, bosanskohercegovački profesori, povjerenstvu su osigurali međunarodni karakter.

Svima smo se mailom obratili s pitanjima o eventualnim pritiscima, a odgovorio nam je jedino Mehić. On tvrdi da još nisu razmatrali disertaciju, da ocjenjuju cjelokupnu disertaciju, a ne samo empirijski dio te da nije izložen pritiscima "bilo koje vrste, niti od strane bilo koga".

Drugo, prema informaciji koju smo dobili od osobe bliske splitskom HDZ-u, prije proljetnih lokalnih izbora vrh stranke pokušao je od osječkog Sveučilišta ishoditi bilo kakvo rješenje ili odluku o znanstvenoj kvaliteti Mihanovićeve disertacije. HDZ-u je to trebalo jer je Mihanović bio njegov splitski kandidat, a upravo ga je afera s disertacijom, kao i nesposobnost da na nju adekvatno odgovori, ozbiljno opteretila.

Plenković čvrsto podržavao Mihanovića na izborima

Treće, Andrej Plenković do posljednjeg je izbornoga dana čvrsto stajao iza Mihanovića. Dva i pol mjeseca nakon prvog Indexovog teksta o spornoj disertaciji Plenković je krajem svibnja stigao u Split i u završnici kampanje za gradonačelnika Mihanoviću dao "snažnu podršku". Još ranije, govorio je da Mihanović ima zavidnu akademsku karijeru. Konačno, Mihanović je i danas predsjednik HDZ-a u Splitu te ravnatelj Lučke uprave.

Četvrto, HDZ ima presudan utjecaj na štošta u državi, pa i na sveučilišta. Ne tvrdimo da je sadašnje vodstvo osječkog Sveučilišta HDZ-ovsko, no očite su čvrste veze snažnog srednjodalmatinskog HDZ-a i Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Previše je HDZ-ovaca tamo išlo po visoke akademske statuse da bi im bilo svejedno što im se događa s partijskim drugom.

Podsjećamo, u toj su grupi Mate Perišić, direktor državnog Plovputa kojem je ta tvrtka platila 102 tisuće kuna za doktorat, Mario Filipović, odnedavno predavač na čak šest kolegija na splitskom Pomorskom fakultetu i brat HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata Davora, zatim potpredsjednik sabora i predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader, ravnatelj ljekarni splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, pročelnik splitske ispostave Porezne uprave Ivica Kusić, pa i nama najdraži Ante Baran, načelnik Općine Lećevica.

Carl Schmitt u općini Lećevica

On je u studenom 2017. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu stekao status sveučilišnog specijalista ekonomije obranivši završni rad "Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj", u čijem uvodu spominje Carla Schmitta. No kad smo prije tri mjeseca pitali zna li tko je Carl Schmitt, odgovorio je da nema pojma.

HDZ-ovac napisao znanstveni rad u Osijeku. Nema pojma o misliocu kojeg spominje

Kako će se rasplesti slučaj Mihanović? S obzirom da njegova doktorska disertacija ne sliči ni na što ozbiljno, jedini normalan ishod u normalnoj državi bio bi da ga se liši nepripadajuće titule. No, cijeli proces predugo traje da bismo vjerovali u bilo čije čiste motive i anđeoske pobude. A i ovo je Hrvatska.

Stoga su u ovom času sve opcije otvorene. Naš sugovornik, kao osoba bliska osječkim postdiplomcima, ima razloga vjerovati da će se Mihanović nekako izvući iz cijele afere. S druge strane, odnosi u HDZ-u daleko su od idiličnih i ne mora značiti da će pobijediti opcija za koju navijaju Mihanovićevi supatnici. Nažalost, ovdje je sve moguće.

Pročitajte više