D.Pavličević: Moravski Hrvati izumiru

POVJESNIČAR Dragutin Pavličević upozorio je večeras na tribini u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu kako moravski Hrvati izumiru.

Češka politika raseljavanja moravskih Hrvata nakon Drugog svjetskog rata gotovo je potpuno ugasila tu granu hrvatskoga naroda, mlađi naraštaj potpuno se asimilirao, dok stariji svakodnevno umiru, kazao je Pavličević.

"U ime Čeha se za taj se genocid Hrvatima 1999. ispričao Miloš Zeman. Nažalost, sve do danas naša vlada i njezina diplomacija nisu ništa poduzele da se oduzeta zemlja vrati raseljenim moravskim Hrvatima," rekao je Pavličević.

Moravski Hrvatski su jedina dijaspora koja je imala dvije seobe, kazao je Pavlčičević izlažući povijest moravskih Hrvata. Prvi put su iz okolice Slunja morali bježati oko 1584. pred Turcima, nakon čega su sigurno živjeli u njemačkom okruženju skoro četiri stoljeća. Zbog navodne suradnje sa sudetskim Nijemcima, Česi su ih počeli raseljavati 1945. iz njihovih sela, a sustavni progon je počeo 1947., kada su ih komunističke vlasti temeljito očistile iz njihova područja i raselile u 130 različitih općina u oko dvadesetak kotareva, kazao je.

Dragutin Pavličević (1932.) je znanstveni savjetnik na Institutu za društvene znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu. Autor je više knjiga iz hrvatske povijesti, među kojima je "Povijest Hrvatske".



Pročitajte više