Dragan Vrankić: Hrvatska ne može u EU ako BiH bude osporavala imovinu

MINISTAR financija i trezora BiH Dragan Vrankić jučer je potvrdio kako je Vijeće ministara BiH donijelo zaključke kojima se poduzimaju mjere za zaštitu i vraćanje u posjed nekretnina u vlasništvu BiH na Jadranskom primorju, a koje se "sada uništavaju ili ih netko drugi koristi".

Vrankić je, kako prenosi Dnevni Avaz, kazao kako je Vijeće dobilo informacije o vili "Aurora" u Trstenom, koja je slobodna, ali je predmet uništavanja i ljudi ulaze u posjed i otuđuju stvari. Vrankić je najavio kako je Vijeće odlučilo što ranije angažirati zaštitarsku agenciju, a naknadno krenuti i u "konačno rješavanje i ostalih nekretnina".

Evidentirano je, kaže Vrankić, šest objekata koji su u vlasništvu BiH, te je donesen zaključak o formiranju interresorne grupe kojom bi rukovodilo Ministarstvo pravde BiH, a koja bi trebala predložiti daljnje mjere. Vrankić je također najavio kako će o svemu razgovarati i s hrvatskim premijerom.

"O ovome ćemo govoriti sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom. Za naše dobre odnose, jedna zgrada poput Dječje bolnice u Cavtatu ne bi trebala njima značiti ništa. Ako je to vlasništvo BiH, vjerujem da neće, niti trebaju praviti probleme pri ulasku u posjed. Pa, ne može ni Hrvatska u EU ako bude osporavala nešto što zakonom pripada nama. Žalosno je što sve to tako dugo traje ", kazao je Vrankić.

Osim objekata u Cavtatu i Trstenom, tu su, kako prenosi Dnevni Avaz, još dva objekta hotela "Vis" na Lapadu, kuća za odmor u Trpnju, a u sklopu informacije Pravobranilaštva spominje se i Ambasada BiH u Londonu. Vrankić je naglasio kako BiH još uvijek nema procjenu ukupne vrijednosti objekata, no da se pretpostavlja kako ima još bosanskohercegovačkih nekretnina u inozemstvu.

"U nekima su smještene izbjeglice i ta se situacija mora rješavati" - naglasio je Vrankić.

Ivo Sanader otputovao je, podsjećamo, u dvodnevni službeni posjet u BiH, gdje je jučer izjavio kako u Sarajevo donosi konkretan prijedlog rješenja statusa luke Ploče, od kojeg bi koristi imale i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Jučer po dolasku u Sarajevo najavio kako će o tom hrvatskom prijedlogu razgovarati sa svojim bosanskohercegovačkim domaćinima. 

Pročitajte više