Dramatična potjera za urugvajskim ribarima u vodama Antarktika

POTJERA australskih patrolnih brodova za urugvajskim ribarskim brodom s ulovom ugrožene vrste riba, koja već 12 dana traje u vodama Anatkrika, pretvorila se međunarodnu borbu protiv ilegalnog ribarenja.

Ministar ribarstva Ian Macdonald izjavio je u utorak kako je niz zemalja, uključujući Južnu Afriku, Britaniju, SAD, Kanadu, Indiju i Njemačku, ponudilo svoju pomoć u potjeri za brodom Viarsa za koji se vjeruje da nosi ulov skupocjenog Patagonijskog zubana, poznatog i kao Čileanski morski grgeč.

"Ako mi kao svijet sada ne učinimo nešto, mogli bi uništiti posljednji netaknuti dio australskih voda, potpuno uništiti ribarstvo i dopustiti nestanak još jedne vrste na zemlji", rekao je ministar Macdonald u Press clubu u Canberri.

Potražnja za bijelim, lisnatim mesom te ribe porasla je u posljednjem desetljeću, posebno u Japanu i SAD-u i pokrenula unosno crno tržište na kojem je riba dobila naziv "bijelo zlato".

Cijene zubana, koji naraste u duljinu do 2.2 metra, kreću se od 17.50 do 23.50 dolara za kilogram, a procjenjuje se da je na Viarsi ulov vrijedan dva milijuna dolara.

Oceanolozi su upozorili da bi zbog prelova ova dubinska riba mogla komercijalno nestati do 2007. godine.

Australski patrolni brod "Southern Supporter" slijedi urugvajsku Viarsu 1.800 milja (3.250 km) kroz ledene i olujne vode Antarktika uz valove visoke 10 metara.

Urugvajski brod u zadnja je 24 sata ušao u vode opasne za plovidbu zbog ledenih santi, pa su ga i australski progonitelji upozorili da se izlaže opasnosti.

Ministar Macdonald izrazio je nezadovoljstvo ponašenjem Urugvaja u toj krizi, rekavši kako Montevideo nije pozvao Viarsu da se preda.



Pročitajte više