Drnovšek o nuklearki i Sunčanom Hvaru: Hrvati pretjeruju

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je za mrežu slovenskih radiopostaja, da je hrvatska ponuda vezana uz suvlasnički udio u elektrani Krško ´apsolutno pretjerana´ te je navode o tome da Slovenci namjeravaju kupiti hrvatsku obalu također nazvao pretjerivanjem.

Slovenski predsjednik smatra da nuklearka Krško danas vrijedi samo oko 300 milijuna američkih dolara, te da je ponuda koju je nedavno u Ljubljanu poslao HEP u cilju raščišćavanja vlasničkih odnosa, a koji traži više od 700 milijuna dolara za svoj suvlasnički udio u nuklearci, apsolutno pretjerana.

´S Hrvatskom sam i osobno u prošlosti pregovarao o mogućem otkupu hrvatskog udjela, ali se o cijeni nikad nismo mogli dogovoriti´, rekao je Drnovšek u razgovoru za mrežu slovenskih nekomercijalnih radio-postaja.

Slovenski predsjednik je rekao kako slovenski izračuni pokazuju da hrvatski udio u nuklearci vrijedi samo 150 milijuna dolara, te da će se hrvatska vlada vjerojatno odlučiti za arbitražni postupak.

´Ponuđena cijena je apsolutno pretjerana, a na toj osnovi do dogovora ne može niti doći´, rekao je Drnovšek.

Komentirajući navode kako Slovenci žele kupiti hrvatsku obalu, Drnovšek je to nazvao pretjerivanjem:

´Ne kupujemo cijelu obalu, nego samo nekoliko hotela. Smiješno je govoriti da ćemo kupiti sve hrvatske hotele´, rekao je Drnovšek zauzimajući se za Terme Čatež koje su na natječaju dale najvišu ponudu.

Slovenski je predsjednik dodao da Hrvatska treba investicije kako bi oživjela svoju turističku industriju kao glavni izvor prihoda, te da negativne reakcije na ponudu slovenskog investitora odražavaju populizam koji se pojavljivao i u Sloveniji kada su se privatizirale pivovare, farmaceutska industrija i dio Nove Ljubljanske banke.

Pročitajte više