Državna uprava za vode upozorava da se prema vodi treba odnositi s najvećom odgovornošću

DRŽAVNA uprava za vode poziva sve pravne osobe i građane da se prema vodi odnose s najvećom odgovornošću te da, među ostalim, u potpunosti koriste kapacitete uređaja za pročišćavanje, te da smanje, na najmanju moguću mjeru, ispuštanje onečišćenih otpadnih voda iz proizvodnih procesa.

Uprava, u današnem priopćenju, također preporuča da se čišćenje septičkih jama i odvodnih kanala odgodi do poboljšanja vremenskih prilika, te izbjegava pranje vozila i prometnica i ispuštanje otpadnih voda kako onečišćenje ne bi dodatno opterećivalo odvodne sustave i vodotokove.

Posljedice suše mogu se odraziti na razinu podzemnih voda u dužem vremenskom periodu, pa iako za sada ne prijeti redukcija niti u jednom vodoopskrbnom sustavu Uprava preporuča mjere štednje vode. Vodu je potrebno koristiti samo za najnužnije potrebe, a zelenilo zalijevati samo u najnužnijoj mjeri, te popraviti ili zatvoriti sve neispravne kućne instalacije.

Državne uprava za vode posebnom će odlukom ograničiti ili zabraniti ispuštanje onečišćenih voda svim pravnimm i fizičkim osobama za koje se utvrdi da svojim ispuštanjem prekomjerno onečišćuju vodu te tako mogu izazvati njezino zagađenje.

Vodopravna inspekcija i vodočuvari provode pojačani nadzor postupanju Zakona o vodama, Državnom planu za zaštitu voda i vodopravnim dozvolama, a prekršitelji će biti najstrože kažnjeni.

Državna uprava za vode poziva građane da kada primjete zagađenje voda to dojave policiji na telefon 92, Državnoj upravi za vode, najbližem vodopravnom inspektoru ili vodočuvaru.

Ekstremne meteorološke i hidrološke prilike uzrokovale su pogoršanje stanja voda na području Hrvatske.

Niski vodostaji, povećane temperature vode te ispuštanje otpadnih voda mogu uzrokovati i uzrokuju nepovoljne uvjete za zdravlje i život ljudi, životinja i biljaka.

Prema podacima Državnog hidrometeorloškog zavoda mjesečne količine padalina u Hrvatskoj tijekom triju ovogodišnjih proljetnih mjeseci i do šest puta su manje od prosječnih.

Trajanje sušnog razdoblja od veljače do svibnja neuobičajeno je, pa ovogodišnje proljeće spada u red ekstremno sušnih i vrlo toplih.

Stoga je u osam hrvatskih županija u cijelosti i pojedinim dijelovima drugih županija proglašeno stanje elementarne nepogode zbog suše.

Pročitajte više