Državne tvrtke u lovu na treću GSM koncesiju?

INA, HEP i Končar tri su tvrtke u državnom ili pretežno državnom vlasništvu koje su izrazile interes za partnerstvo s francuskim Match Telecomom u borbi za treću GSM koncesiju, javlja Jutarnji list.

Iako svoju namjeru još uvijek ne žele objaviti, dotične hrvatske tvrtke navodno su dobile podršku Vlade za svoj naum, a valja podsjetiti kako je Ina i na prošlom natječaju pismom namjere stala iza Match Telecoma, čija ponuda nije prihvaćena zbog kašnjenja.

"Jutarnji" piše kako je jedini način da hrvatske tvrtke uđu u pregovore s Match Telecomom osnivanje zajedničke tvrtke s ravnopravnim vlasničkim udjelima, kao i da domaći partneri dobiju 49 posto vlasničkog udjela od Match Telecoma. U sažetku ponude koju je Match dostavio Agenciji za telekomunikacije piše se o M.T. Investments kao vlasniku 51 posto udjela, te M.T. Partners kome bi pripalo 49 posto vlasništva, što je zapravo dio rerezviran za hrvatske partnere.

Na drugi natječaj za trećeg GSM operatera javila su se tri ponuđača: Match Telecom, Croatia Mobile i Tele 2. Prošlog tjedna otkriveno je kako Match Telecom i Croatia Mobile nemaju pravovaljana bankovna jamstva.

Član uprave švedskog telekomunikacijskog diva Tele 2 Karl Johan-Nybell komentirao je glasine o lobiranju hrvatskih političara za Match Telecom: "Ako je to istina, onda je to sramota za Hrvatsku, Hrvate i Vladu. Ne mogu to decidirano tvrditi, no prezentirano je da tri državne tvrtke podupiru Match, novoformiranu tvrtku u kojoj bi većinsko vlasništvo bilo off-shore i koja nema ni novaca ni reference – nitko iz naše industrije ne zna ništa o njima."

Pročitajte više