Državni dužnosnici i dalje mogu biti u nadzornim odborima tvrtki, smiju zadržati dar do 500 kn vrijednosti

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova donio izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti.

Prema tim izmjenama, dok Sabor ne utvrdi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, ali bez prava na ikakve naknade, osim putnih troškova.

Nije prihvaćen amandman HSS-a da saborski zastupnici ne smiju sjediti u nadzornim odborima tvrtki.

U krug dužnosnika koji podliježu pod ovaj zakon uključeni su i predsjednik države, župani, zagrebački gradonačelnik i njihovi zamjenici.

Saborska većina nije prihvatila amandman Ive Josipovića (SDP) da se u krug dužnosnika ne uključe rektori i prorektori na sveučilištima.

Dužnosničke imovinske kartice bit će dostupne javnosti, no ne i njihove porezne kartice koje će se dostavljati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Dužnosnicima s manje od 0,5 posto udjela ili dionica u trgovačkim društvima dopušta se da ih zadrže, odnosno da ih ne moraju prenijeti na upravljanje drugima, npr. odvjetničkom uredu.

Radikalno je srezana vrijednost darova koje dužnosnik može zadržati - umjesto dara vrijednog kao prosječna plaća, dužnosnik može zadržati samo dar do 500 kuna vrijednosti.

Sabor je jednoglasno donio Zakon o kamatama, po kojemu će se zatezne kamate obračunavati jednostavnim kamatnim računom i neće se pripisivati glavnici, što bi trebalo spriječiti lihvarenje i kamatarenje, odnosno čestu praksu da, i zbog sasvim simboličnih dugova, ali golemih zateznih kamata, cijele obitelji završavaju na prosjačkom štapu.

Visinu stope zatezne kamate propisivat će Vlada na prijedlog posebnog stručnog tijela - odbora za utvrđivanje kamatnih stopa.

U tom tijelu sjedili bi predstavnici Ministarstva finacija, Hrvatske narodne banke, financijskih institucija, potrošača i znanosti.


Pročitajte više