Državno odvjetništvo odbacilo prijavu protiv Rockwoola

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Pazinu odbacilo je kaznenu prijavu koju je ekološka udruga Ekop Istra podnijela protiv odgovornih u tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. iz Pićana i zagrebačke tvrtke Ekonerg koja je za tvornicu izradila studiju o utjecaju na okoliš.

U priopćenju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Ksenija Prebježić stoji da je prijava odbačena jer je provjerom navoda iznesenih u njoj ustanovljeno kako ne postoje obilježja kaznenog dijela onečišćenja okoliša iz čl.250. st.1. Kaznenog zakona.

"U fazi kada je gradnja tvornice kamene vune tek u začetku i kada se ona gradi sukladno svim dobivenim dozvolama od strane nadležnih tijela, nije utvrđeno da bi odgovorene osobe od strane trgovačkih društava Rockwool Adriatic i Ekonerg svojim svojim djelovanjem postupale protivno pozitivnim propisima RH iz područja zaštite okoliša, kao što nije utvrđeno da je gradnjom tvornice okoliš Pićana onečišćen ili da su pogoršani uvjeti življenja u tom dijelu Istre"- navodi se u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva.

Prijava nadležnom odvjetništvu u Pazinu protiv odgovornih u tvornici Rockwool Adriatic i tvrtke koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš podnijeta je u studenom prošle godine.

U ekološkoj udruzi Ekop Istra smatraju da je predugovor koji je sklopljen s Dancima protuzakonit i štetan jer se potpisao prije nego što je napravljena studija o okolišu, koju ne smatraju vjerodostojnom jer je njenu izradu platila kompanija.

Pročitajte više