U kojem slučaju suci mogu biti uhićeni bez obzira na njihov imunitet?

Ilustracija: Index (123rf, Screenshot: Google Street View)

"DRŽAVNO sudbeno vijeće od Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitete i Državnog odvjetništva primilo je zahtjev za odobravanje lišenja slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv sutkinje Općinskog suda u Zadru, zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Državnog sudbenog vijeća (DSV) na naš upit o današnjem slučaju uhićenja sutkinje Općinskog suda u Zadru.

Podsjetimo kako se uhićenu sutkinju tereti za primanje mita te  zloupotrebu položaja i ovlasti, a uz sutkinju je danas uhićena i poduzetnica koja je vodila agenciju za nekretnine iz Benkovca. Prije same akcije DORH i USKOK obratili su se DSV-u.

Naime, prema Zakonu o sudovima, suci ne mogu biti pritvoreni bez odobrenja DSV-a, no postoje i iznimke. Sudac može biti pritvoren ili mu može biti određen istražni zatvor bez odobrenja DSV-a ako je zatečen u činjenju kaznenog djela počinjenog u obavljaju sudačke dužnosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina. O tome se izvješćuje predsjednik DSV-a.

U današnjoj akciji USKOK-a zanimljivo je kako se dan prije samog uhićenja DSV odobrio da se sutkinja pritvori. 

"Na sjednici održanoj 2. studenog Vijeće je prihvatilo zahtjev DORH-a te odlučilo da se odobrava lišenje slobode, određivanje pritvora  i istražni zahtjev protiv navedene sutkinje, ukoliko nadležna tijela u postupku utvrde da za provođenje tih mjera postoje razlozi propisani Zakonom o kaznenom postupku", stoji u odgovoru DSV-a. 

Pročitajte više