Dubrovački Trgovački sud odbio tužbe sarajevskog Kliničkog centra

Trgovački sud u Dubrovniku odbio je tužbe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KSUC) protiv stečajnog dužnika Specijalne bolnice za dječje bolesti "Nemanja Vlatković" u Cavtatu, potvrdio je danas sudac toga suda Srđan Gavranić.

Trgovački sud odbio je zahtjev KSUC-a za izlučenjem triju čestica zemlje u Cavtatu iz stečajne mase Specijalne bolnice jer su one navodno u vlasništvu KSUC-a.

Zahtjev je odbijen jer KSUC nije dokazao da je vlasnik tih parcela, što po Stečajnom zakonu mora učiniti, rekao je Hini Gavranić.

Sarajevski Klinički centar također je tražio da se ništavnim proglase ugovori o kupnji stanova koji su sklopljeni između Specijalne bolnice i kupaca tih stanova na javnoj dražbi u stečaju, no i to je odbijeno jer nisu utvrđeni razlozi ništavnosti tih ugovora.

KSUC tvrdi da je sud u Splitu 1993. godine nezakonito donio odluku o oduzimanju vlasništva BiH nad tim objektom jer je tada vladalo ratno stanje, kada vlasnička prava trebaju mirovati.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić službeno je od hrvatskog premijera Ive Sanadera zatražio poduzimanje mjera kojima će se spriječiti prodaja bivše Dječje bolnice u Cavtatu te da rješavanje njezina imovinskog statusa bude sastavni dio međudržavnog sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima.

Stečaj bolnice pokrenuli su prije tri godine njezini zaposlenici, ujedno najveći vjerovnici, kako bi naplatili svoje tražbine. Trgovački sud u Dubrovniku imenovao je stečajnog upravitelja i nedavno prihvatio ponudu cavtatske tvrtke "Konel" za kupnju dijela zemljišta kompleksa Dječje bolnice.

Najatraktivniji dio nekretnina i ostatak zemljišta uz more neće biti ponuđeni na prodaju do daljnjega, jer su do završetka parničnog postupka izuzeti iz stečajne mase.

Pravni zastupnik KSUC-a Almir Dervišbegović tvrdi da stečaj nije smio biti pokrenut te je podnio kaznenu prijavu protiv stečajnog upravitelja Pere Vićana zbog sumnje na zloporabu ovlasti i oštećenje vjerovnika.

Vićan je pak ustvrdio da je bivša Dječja bolnica hrvatski pravni subjekt, registriran od njezina utemeljenja u hrvatskim trgovačkim sudovima, pa nema nikakvih problema oko prodaje dijela njezine imovine.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više