Dubrovnik među najskupljima: Cijene hotelskog smještaja četvrte najviše na svijetu

CAPRI, Ženeva, New York pa Dubrovnik, ljestvica je gradova s najskupljim prosječnim hotelskim sobama na svijetu, stoji u najnovijem Hotel Price Indexu. Iza Dubrovnika se nalaze Venecija, Rio de Janeiro, Pariz, Bali, London i Moskva.

Dubrovnik je ušao na sam vrh mjesta s najskupljim hotelskim sobama nakon ovogodišnjeg podizanja cijena za 15 posto. Prosječne cijene soba na talijanskom otoku Capriju dosegle su ove godine 267 dolara, što je sedampostotni rast u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena sobe u Dubrovniku ove godine iznosi 221 dolar.

Bali i Cape Town ove godine najviše poskupjeli

Ipak, ovogodišnji rast cijena Dubrovnik nije vinuo u vrh i na ljestvici mjesta s najvišim poskupljenjem u posljednjih godinu dana. Na toj ljestvici vodi Bali s 57-postotnim poskupljenjem, Cape Town s poskupljenjem za 53 posto te Singapur koji je cijene podigao za 27 posto.

Istovremeno, sastavljena je i ljestvica mjesta koja su u posljednjih godinu dana snizili svoje cijene. Tu prvo mjesto osvaja Abu Dhabi, a slijedi Reykjavik i Dubai.

Najniže cijene hotelskog smještaja u zadnjih šest godina

Prema istraživanju koje je objavljeno na portalu Hotels.com, cijene hotelskog smještaja su najniže u posljednjih šest godina, ali se prvi put ove godine počeo događati i porast cijena.

Uspoređujući prosječne cijene po kontinentima, najveći porast cijena dogodio se u Americi gdje su cijene rasle za tri posto, dok su cijene u Europi rasle samo za jedan postotni bod.

Pročitajte više