dubrovnik: nacionalni kolektivni ugovor prioritet sindikata novinara

Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) poduprla je pregovore i potpisivanje nacionalnoga kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike kojim bi se štitila strukovna prava i u medijskim kućama koje još nemaju kolektivne ugovore, a u kojima se čak dogodilo da je novinar umjesto plaće dobio motornu pilu. L

Na redovitoj godišnjoj skupštini u Dubrovniku istaknuto je da bi se potpisivanjem nacionalnog ugovora uredila minimalna socijalna, radna i profesionalna prava u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.

Ugovorom bi se, kako je istaknula predsjednica SNH Jasmina Popović, zaštitili i stalni honorarni suradnici, to jest obespravljeni medijski radnici koji godinama, uz neredovite honorare, rade "na crno" puno radno vrijeme bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Sindikat je istaknuo da mu je iduće godine prioritetna zadaća potpisivanje ugovora, a već traju pregovori s poslodavcima.

Na skupštini su izneseni i mnogobrojni problemi novinara, posebice u manjim lokalnim medijima, a kao najdrastičniji primjer kršenja radnih, socijalnih i profesionalnih ljudskih prava istaknut je Radio Sinj.

Ondje su, kako je rečeno, sindikalni povjerenici izloženi političkom šikaniranju i otkazima.

Novinari Radio Sinja deset mjeseci nisu dobili plaće, zbog čega je Sindikat pokrenuo sudski spor, a o svemu će obavijestiti i Državni inspektorat.

Sindikalni povjerenik Radio Sinja Ivica Glavan istaknuo je, kao primjer bahatosti i financijskih malverzacija poslodavca, slučaj kada je novinar, umjesto plaće, robnom razmjenom dobio motornu pilu.

Zbog sinjskog slučaja, SNH je pozvao saborske zastupnike iz Sinja Joška Kontića (HSLS) i Matu Jukića (HDZ) da se uključe kako bi se riješio problem na Radio Sinju.

Iznesen je i slučaj kamatarenja poslodavca na OTV-u, gdje se novinare prisiljava da pri isplati plaća potpišu da su primili pozajmicu od poslodavca koju moraju vratiti u roku od godinu dana uz 10-postotnu kamatu.

Sindikalna povjerenica "Slobodne Dalmacije" Ljubica Vuko prozvala je premijera Ivicu Račana i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića zbog neispunjenog obećanja i usporavanja procesa privatizacije te kuće, koja zato nije konkurentna na tržištu.

Na skupštini je sudjelovalo 80-ak izaslanika iz 50-ak sindikalnih podružnica, a odlučeno je da će se iduća izborna skupština održati u Makarskoj.

Skupština je prihvatila godišnje izvješće o radu Sindikata.

(Hina) daju/so ip

Pročitajte više