Dubrovnik: Otvorena izložba "Svjetlina" iz zbirke Thyssen-Bornemisza

IZLOŽBA međunarodne suvremene umjetnosti "Svjetlina" (Brightness) iz zbirke Zaklade za suvremenu umjetnost ThyssenBornemisza, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u nazočnosti brojnih posjetitelja.

Zakladu za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza osnovala je 2002. barunica Francesca von Habsburg koja je time nastavila kolekcionarsku tradiciju obitelji Thyssen-Bornemizsa iz koje je potekla. Cilj Zaklade jest promocija umjetnika - predstavnika novih medija, pa tako zbirka prvenstveno i sadrži umjetnička djela nastala u novim medijima - instalacije svjetla i zvuka, video, performanse te manju zbirku crteža i slika.

Dubrovačka izložba zapravo je prvo predstavljanje zbirke te zaklade, a na njoj su izložena djela 30 slavnih međunarodnih suvremenih umjetnika te dvoje hrvatskih umjetnika - Kristine Leko i Slavena Tolja.

Izložba je simbolično nazvana "Svjetlina" kako bi se približila zajednička tema izložbe - svjetlost i fascinirajuća ljepota svijeta u kojem živimo kao kontrast suvremenome životu koji je često prožet okrutnostima. Djela predstavljena na izložbi sakupljena su od autora iz cijeloga svijeta.

Osnivačica i predsjednica Zaklade Francesca von Habsburg, istaknula je da je izložba posvećena umjetničkim djelima Dubrovnika i njegovoj okolici.

Dodala je kako je tom izložbom zapravo htjela podržati napore ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnika Antuna Maračića i umjetnika konceptualista Slavena Tolja, koji Dubrovnik nastoje pridružiti svjetskoj zajednici kroz vizionarske umjetničke projekte.

Na otvorenju izložbe istaknuta je i financijska potpora koju je izložbi dalo Ministarstvo kulture.

Nakon večerašnjega otvorenja u atriju Galerije performanceom se predstavio voditelj umjetničke radionice Lazareti Slaven Tolj.

Koncepciju izložbe potpisuju Francesca von Habsburg i Max Wigram, a posjetitelji će je moći razgledati do 10. kolovoza.

(Hina) ta/ip mć

Pročitajte više