Dubrovnik: Pepeo britanske filozofkinje Wilkes razasut u more

PREMA posljednjoj želji nedavno preminule britanske filozofkinje i počasne građanke Dubrovnika Kathleen Vaughan Wilkes, njezin je pepeo danas razasut u more u uvali Šulić, podno tvrđave Lovrijenac, u neposrednoj blizini stare dubrovačke gradske jezgre.

Britanska filozofkinja međunarodnoga ugleda i počasna doktorica Sveučilišta u Zagrebu Kathleen Vaughan Wilkes, koja je umrla iznenada 21. kolovoza u Owfordu u 58. godini, posebno je zadužila Dubrovnik i njegove stanovnike za vrijeme Domovinskog rata provevši s njima najteže trenutke i svjedočeći tako istinu o višemjesečnoj barbarskoj velikosrpskoj i crnogorskoj opsadi Dubrovnika .

Ovom svečanom činu nazočni su bili predstavnici grada Dubrovnika i njezini suradnici iz Interuniverzitetskog centra, a prigodnim riječima o njezinu doprinosu Dubrovniku govorili su gradonačelnica Dubravka Šuica i ratni gradonačelnik Petar Poljanić.

Kathleen Vaughan Wilkes (Radley, 1946. - Oxford, 2003.), profesorica na Sveučilištu u Oxfordu, bila je i dugogodišnja predsjednica Izvršnoga odbora Interuniverzitetskoga centra (IUC) u Dubrovniku te voditeljica niza poslijediplomskih programa IUC-a, među kojima i filozofskoga tečaja "Filozofija i znanost" (Philosophy and Science).

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu primila je 22. svibnja 2001., a dodijeljen joj je zbog iznimnoga znanstvenog opusa i nesebične potpore Hrvatskoj u ostvarivanju nezavisnosti i obrani od agresije te za velik doprinos hrvatskoj akademskoj zajednici.

Iznimne znanstvene rezultate Kathleen Vaughan Wilkes ostvarila je u području filozofije mišljenja, biheviorističkih znanosti te epistemologije.

Pročitajte više