Dva karlovačka mjesna odbora i ekološka udruga najavili borbu protiv moguće prenamjene odlagališta Lemić brda

Predstavnici karlovačkih mjesnih odbora Kamensko i Turanj i ekološke udruge Građanska inicijativa danas su u Kamenskom najavili da će se po cijenu života boriti protiv mogućnosti da se u sklopu najavljene sanacije i zatvaranja odlagališta opasnog otpada Lemić brdo ono prenamjeni u odlagalište komunalnog otpada, što se po njima, potajno priprema. L

Na tiskovnoj konferenciji u Kamenskom oni su optužili karlovačku gradsku vlast, posebno dogradonačelnika Vladimira Benka da obmanjuju javnost kad govore da će se Lemić brdo sanirati i zatvoriti, jer po njima Lemić brdo će se iz odlagališta opasnog otpada prenamjeniti u odlagalište komunalnog otpada. Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kamensko Amirudin Talakić je podsjetio da se osamdesetih godina na Lemić brdu počeo odlagati štetni i opasni otpad i tada to nije bilo moguće to spriječiti, a danas se umjesto sanacije, koja se stalno odgađa, kako tvrdi , ta lokacija potajno priprema za odlagalište komunalnog otpada.

Talakić koji je liječnik, smrt dviju mladih žena i pravovremeno izliječenje treće osobe koje su živjele u blizini deponija, a oboljele od karcinoma, dovodi u vezu sa štetnim utjecajem odlagališta.

"Iako nemamo dokaza, držimo da izravna veza odlagališta i pobolijevanja postoji", rekao je Talakić i najavio da će po cijenu života spriječiti da se u njihova dvorišta "dovede još jedna atomska bomba".

Predsjednica Građanske inicijative Biserka Schmuck i njezin zamjenik Žarko Kotur, su rekli da se prema dokumentaciji koju ima udruga na Lemić brdu nalaze galvanski mulj, razne soli i solne kiseline, dušične i fosforne kiseline, mazut i štošta drugo te da je "krajnje je vrijeme da se ova lokacija sanira". Čelništvo Grada Karlovca optuženo je i zato "jer su rezultatima navodnih geofizičkih bušenja unatrag godinu dana građane uvjeravali da su Lemić brdo i susjedno Popović brdo vodonepropusno. "To su priče za malu djecu. Mještani nisu vidjeli nikakve geofizičke radove, a možete misliti kako je vodonepropusno kada kroz takvo tlo odlazi gusta mazutna masa", tvrdi Schmuck.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više