Ministri se odbili sučeliti s članom udruge Franak. Aleksić danas gostuje na Indexu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL - FaH

DVA ministra u vladi Andreja Plenkovića, i to ministar financija Marko Primorac te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, odbili su poziv Indexa da se zajedničkim snagama sučele s jednim članom Udruge Franak. Poziv smo ministrima uputili prije mjesec dana, 28. veljače, te im ponudili da sami nađu termin za sučeljavanje koji bi im odgovarao. Nisu pristali.  

Zašto treba tužiti banke? 

"Razgovarali bismo o aktualnim temama - od preokreta u slučaju Franak na Vrhovnom sudu, presude na Europskom sudu, roka za tužbu protiv banaka pa do izvansudske nagodbe sa šest banaka koje su protiv RH pokrenule arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu", stajalo je u pozivu. 

O svim tim temama, bez ministara, danas u 10 sati u Indexovu studiju danas pričamo s bivšim saborskim zastupnikom, a danas čelnikom Udruge Franak Goranom Aleksićem te odvjetnikom Igorom Metelkom, koji je zastupao klijente koji su tužili banke. 

Razgovarat ćemo i o predstojećem prosvjedu koji se 1. travnja u Zagrebu održava pod nazivom "Dođi na prosvjed jer opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti". Na prosvjedu se očekuju korisnici stambenih, adaptacijskih i autokredita, konvertiranih i nekonvertiranih kredita, oni koji imaju otplaćene i neotplaćene kredite, ovršeni korisnici otkazanih kredita te svi oni koji su podigli tužbe protiv banaka. 

"Došlo je vrijeme još jednom podići svoj glas"

Poziv je upućen i svim građanima koji to još nisu učinili, odnosno nisu tužili banke, a imaju pravo sudskim putem tražiti i dobiti svoje obeštećenje.

"Došlo je vrijeme još jednom podići svoj glas i upozoriti cjelokupnu javnost na nepravdu koja za nas predugo traje i koja prijeti da zapečati naše sudbine uslijed neistinitih medijskih spinova banaka i neodlučnosti sudaca da postupe u skladu sa svojom profesijom", stoji u pozivu. 

Indexovi gosti će dati odgovore na pitanja zašto treba tužiti banke i koji je krajnji rok za podnošenje tužbi. Dotaknut ćemo se i tajne nagodbe vlade s bankama te prijavi protiv vladine službenice za lažni iskaz. Aleksić i Metelko govorit će i o utjerivačima dugova, koji su se ovih dana našli u središtu niza afera. 

Pročitajte više