DVIJE NOVE KNJIGE NAKLADNE KUĆE "FRAKTURA" U KNJIŽARAMA

Roman "Nešto kao kuća" britanskog pisca Sida Smitha i autobiografija "Ostat ću mlad" pjevača grupe "Animatori", Krešimira Blaževića, danas će se pojaviti u knjižarama, izvijestila je "Fraktura", zaprešićka nakladnička kuća koje je te dvije knjige upravo objavila.

Za roman "Nešto kao kuća" Sid Smith je 2001. dobio uglednu književnu nagradu Whitbread, za roman prvijenac, te najstariju otočku književnu nagradu James Tait Black Memorial Prize.

Roman prati trideset godina života Jima Frasera, engleskog redova kojeg su Kinezi zarobili tijekom Korejskog rata. Kroz njegov skučeni pogled čitatelj upoznaje kinesku postrevolucionarnu povijest, a priča dobiva neočekivan zaokret kada se otkrije da je Fraser zarobljen zbog plana za razvoj biološkog oružja.

Roman tog 53-godišnjeg pisca (rođenog u Prestonu) na hrvatski je prevela Mirna Čubranić.

Sid Smith danas je slobodni novinar u Londonu, a prije toga bio je radnik na dokovima, željeznici i građevini.

Uz tekstove o "vremenu kada je glazba bila mlada", autobiografija Krešimira Blaževića "Ostat ću mlad" sadrži više od 50 crno-bijelih originalnih fotografija s rock-scene 80-ih, od kojih je dio sada prvi put objavljen. Tzv. hrvatski Elvis Costello - Krešimir Blažević, prisjeća se nastanka svog benda i života rock'n'roll zvijezde. Autobiografija je protkana finim humorom i obojena autoironijskim tonovima i još je jedan dokument o utjecajnom glazbenom pokretu s početka osamdesetih, "novom valu".

Krešimir Blažević (1958., Slavonski Brod) osnovao je "Animatore" početkom osamdesetih. Objavio je zbirku poezije "I jedne i druge" te knjigu pripovijedaka "Sam u koloni".

Pročitajte više