Ebaradei pozvao na mirno rješenje kriza u Iaku i S.Koreji

DIREKTPR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei pozvao je u srijedu na mirno rješenje kriza u Iraku i Sjevernoj Koreji tijekom susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovom u Moskvi.

Ivanov je rekao u izjavi za novinare nakon razgovora da bi Rusija mogla igrati važnu ulogu u rješavanju tih kriza.

U međuvremenu je zamjenik ruskog šefa diplomacije Aleksander Saltanov, vodeći ruski stručnjak za Irak, otputovao u Bagdad, gdje UN-ovi inspektori traže oružje masovnog uništenja, kako bi ´vodio konzultacije s iračkom stranom´. Glavni UN-ov inspektor za oružje Hans Blix trebao bi podnijeti svoje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a 27. siječnja.

Sjeverna je Koreja nedavno protjerala inspektore IAEA-e koji su nadgledali njezin nuklearni program i objavila je da bi mogla nastaviti testirati dalekometne rakete.

ElBaradei, koji planira posjetiti Irak u nedjelju, izjavio je kako namjerava izvršiti pritisak na Bagdad da prijeđe iz ´pasivne u aktivnu suradnju´ s inspektorima.

´Dok je međunarodna zajednica spremna dati nam nešto više vremena, ja sam također svjestan da u njoj već postoji određeni stupanj nestrpljivosti´, rekao je ElBaradei nakon jednosatnih razgovora s Ivanovom.

Pročitajte više