NAKON ISTRAGE INDEXA ECA izgubila dozvolu za obavljanje komercijalnog zračnog prijevoza

Foto: Index

EUROPEAN Coastal Airlines, čiji su hidroavioni prizemljeni nakon istrage Indexa i reakcije Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, više nije na popisu kompanija koje imaju dozvolu za obavljanje komercijalnog zračnog prijevoza, tzv. Air Operator Certificate.

Osim European Coastal Airlinesa, letove je morala otkazati i danska kompanija Nordic Seaplanes, čiji hidroavion također leti pod licencom hrvatske kompanije.

Podsjetimo, Index je prvi i jedini objavio fotografije koje pokazuju loše održavanje hidroaviona, kao i svjedočenja zaposlenika koji upozoravaju na opasnu praksu kompanije.

To je rezultiralo prizemljenjem cijele flote, u subotu 13. kolovoza.

Operateri zrakoplova koji imaju sjedište u Hrvatskoj moraju dobiti Svjedodžba zračnog prijevoznika (AOC) koju izdaje Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Za dobivanje tog dokumenta zrakoplovna kompanija mora dokazati da je sposobna za sigurno izvođenje letačkih operacija.

Nakon što pojedina kompanija dobije tu Svjedodžbu podložna je nadzoru Agencije koja bi stalno trebala utvrđivati sukladnost s propisima u području sustavima upravljanja, operativne kontrole, letačkim operacijama i drugim područjima rada.

Hajdaš Dončić: Čudan mi je taj poslovni model

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić koji je obnašao dužnost ministra prometa u vrijeme kad je ECA (a nakon više od desetljeća navodne borbe s birokracijom) počela bilježiti poslovnu ekspanziju u smislu uspostave sve većeg broja linija, za Index je komentirao kako je u cijeloj ovoj priči uloga ministarstva prometa mogla biti isključivo konzultantske prirode.

"Agencija za civilno zrakoplovstvo je neovisna i ona je ta koja je nadležna za sve zrakoplovne kompanije i njihovo poslovanje i oni su, u ovom slučaju, jedina adresa na kojoj se trebaju tražiti odgovori na pitanja vezana uz poslovanje ove kompanije, odnosno sigurnosni aspekt njihova rada. Uloga ministarstva je savjetodavna u smislu da se investitor tu mogao požaliti na probleme s birokracijom, no ti problemi su opet bili u nadležnosti Lučkih uprava, a ne na razini samog ministarstva", rekao je Hajdaš Dončić za Index i dodao kako do njega, kao resornog ministara, ni u jednom trenu nisu doprle infomacije koje bi dale naslutiti da ECA ima problema s održavanjem zrakoplova ili ikakvih sličnih.

Na pitanje je li ikad letio u ECA-inim hidroavionima, u potpuno privatnom aranžmanu, Hajdaš Dončić odgovara: "Jesam, letio sam prije dva mjeseca s prijateljem na Jelsu, nitko nije imao pojma da sam bivši ministar. I nisam primijetio da imaju ikakvih problema, osim što smo nas dvojica bili jedini putnici pa mi je, s tog aspekta, cijeli taj poslovni model malo čudan", kaže bivši ministar.

Inače, iz European Coastal Airlines još uvijek nisu odgovorili na naša pitanja koja se odnose na trenutno stanje u kompaniji.


Vlasnik ECA pismom pozvao djelatnike na zajedničko fotografiranje

Inače, kako doznajemo, Klaus Dieter Martin, osnivač European Coastal Airlinesa, uputio je pismo zaposlenicima u kojem ih poziva na zajedničko fotografiranje u sjedištu kompanije, kojim bi trebali pokazati jedinstvo. Fotografiranje bi se trebalo održati 17. kolovoza.

Martin u pismu navodi da su posljednjih dana izloženi negativnim medijskim napisima, koje su, kako kaže, pokrenuli bivši djelatnici.

U pismu se navodi i da ECA sada mora Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo podastrijeti svu dokumentaciju o održavanju aviona, a kako je dio servisa obavljan u Švicarskoj, to nije bilo moguće odmah ispuniti.

"Samo oni koji vole svoj posao i ECA trebali bi nas podržati u ovim teškim danima. Pokazat ćemo Hrvatskoj da smo mi ECA", zaključuje se u pismu.

"Ako ih Agencija ne spriječi, nesreća je pitanje dana. Javnost to mora znati"


Index je u subotu objavio fotografije koje pokazuju loše održavanje zrakoplova i ugradnju neoriginalnih dijelova, kao i svjedočenja bivših zaposlenika kompanije.

Kako smo doznali, postupci održavanja koji se inače održavaju rutinski, provođeni su traljavo, što je u uvjetima u kojima rade ovi avioni - na morskoj vodi - izuzetno opasno.

"Ukoliko ih inspekcija ili Agencija za civilno zrakoplovstvo u tome ne spriječi, nesreća je samo pitanje dana. I javnost to jednostavno mora znati", dramatična je izjava jednog od bivših pilota.

Index je za potrebe ovog istraživanja kontaktirao s više od dvadesetero sugovornika, a radilo se o bivšim pilotima s iskustvom rada u ECA, ali i drugih kompanija, s vodećim domaćim stručnjacima za civilno i vojno zrakoplovstvo, djelatnicima Ministarstva prometa, profesorima na fakultetu itd.

Svi su se složili da situacija po pitanju održavanja, kakva je očito dulje vrijeme bila prisutna u ovoj kompaniji - nije viđena.

Pročitajte više