Economist: Je li Blair lažljivac?

LIST "Economist", svojevrsna Biblija gospodarskog i financijskog svijeta, postavlja u svom posljednjem broju pitanje o tome je li britanski premijer Tony Blair lagao o iračkom oružju za masovna uništenja, koja ni dva mjeseca nakon pada Bagdada nisu pronađena.

Prestižni britanski list na svojoj naslovnici postavlja pitanje "Bliar?", kombinirajući riječ "liar" (lažljivac) i prezime britanskog premijera.

Economist ne ide tako daleko da bi britanskog premijera optužio za laž, ali već i sama činjenica da je list postavio to pitanje je bez premca, pogotovo kada se radi o tako uglednom listu. To, navodi AFP, također ilustrira da je Blair izgubio kredibilitet.

"U svakoj političkoj karijeri postoji trenutak kada ljudi gledaju unazad i kažu:U ovom trenutku su stvari krenule nizbrdo", ističe se u uvodniku Economista i postavlja pitanje "je li taj trenutak došao za Tonya Blaira?".

List također ocjenjuje da bi torijevci, bez obzira na to, mogli pobijediti na predstojećim izborima.

Economist također navodi da britanski premijer "dosada nije ispunio svoja obećanja o poboljšavanju javnih službi".

Prva žrtva manipulacija i pretjerivanja Downing Streeta o iračkom pitanju mogao bi uskoro biti euro, kaže Economist.

"Što će se dogoditi, na primjer, ako Tony Bliar raspiše referendum o prelasku Britanije na euro, i zabrinutim biračima kaže: Vjerujte mi. Ja znam što treba učiniti".

(Hina) nab rb

Pročitajte više