Egipat traži zamrzavanje Mubarakovih sredstava: Ima li 70 milijardi dolara?

EGIPATSKI državni tužitelj zatražio je zamrzavanje inozemnih sredstava Hosnija Mubaraka, deset dana nakon njegova odlaska iz države zbog masovnih prosvjeda.

Tužitelj Abdel Magid Mahud je zatražio od egipatskog ministra vanjskih poslova da zbog te teme kontaktira sa drugim državama. Kazao je da će se zamrzavanje odnositi na Mubaraka, njegovu suprugu, dva sina i dvije snahe. Vjeruje se kako je Mubarak tijekom 30 godina vladanja skupio veliko bogatstvo.

Imovina vrijedna 70 milijardi dolara?


Mnogi prosvjednici i grupe za borbu protiv korupcije su posljednjih dana pritiskali tužitelja na otvaranje istrage o sredstvima obitelji Mubarak. Izvještaji o njegovom bogatstvu su vrlo različiti te se ono procjenjuje na od oko milijardu dolara pa sve do nevjerojatnih 70 milijardi dolara. Mubarakovi odvjetnici su danas rekli kako nisu točne informacije da je bivši predsjednik gomilao bogatstvo tijekom svoje vladavine.

Tvrde da je Mubarak nadležnim tijelima po zakonu predao svoje posljednje financijsko izvješće.

Najbrže je reagirala Švicarska, koja je Mubarakovu imovinu u svojim bankama zamrznula odmah nakon što je diktator svrgnut s vlasti. Švicarski dužnosnici danas su potvrdili da su zamrznuli i imovinu svrgnutog tuniskog vođe Zinea al-Abidinea Ben Alija. Ukopno je zamrznuto više desetaka milijuna franaka. Račune diktatora iz Libije i Bahreina Švicarci još nisu zamrznuli, ali naglašavaju da pomno prate situaciju.

Pročitajte više