Ejup Ganić pušten na slobodu: Plaćena jamčevina od 200.000 funti

EJUP GANIĆ, član ratnog Predsjedništva BiH, pušten je danas iz britanskoga pritvora nakon što je sudac prihvatio plaćenu jamčevinu u iznosu od 200.000 funti. Kako prenosi BBC, Ganić je prije desetak uhićen u Londonu.

Za Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljuićem te još 17 osoba je MUP Srbije početkom prošle godine raspisao tjeralicu zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prema dostupnim informacijama, jamčevinu u iznosu od 200.000 funti je za Ganića položila Sanela Jenkins, Sarajka udana za bogatog britanskog bankara. Prema britanskim zakonima, jamčevinu za osobu u pritvoru u nekom od britanskih zatvora može položiti samo netko tko ima britansko državljanstvo. Jenkins je jamčevinu položila prije dva dana.

Ganićevo uhićenje je izazvalo dodatnu napetost između Srbije i BiH. Naime, Srbija je raspisala međunarodnu tjeralicu za Ganićem i tražila njegovo izručenje odmah po njegovu uhićenju u Londonu. Istovremeno, i BiH traži Ganićevo izručenje tvrdeći da će i u Sarajevu biti procesuiran za isti zločin za koji ga traži i Srbija.

Ganić osumnjičen za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika

Podsjetimo, Ganić je uhićen u londonskoj zračnoj luci Heathrow na temelju tjeralice koju je za njim i za još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. svibnja 1992. godine. Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u prosincu 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim osobama, unatoč potpisanom sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganić se tereti za tri kaznena djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Ganić je, podsjeća B92, od 28. prosinca 1999. do 28. veljače 2001. obnašao funkciju predsjednika Federacije BiH, a bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte je u lipnju 2004. godine potvrdila da Tribunal u Haagu vodi istragu protiv Ejupa Ganića.

Pročitajte više