EK predlaže uvođenje carina za plastične vrećice iz Kine i Tajlanda

EUROPSKA komisija predložila je uvođenje antidampinških carina za plastične vrećice iz Kine, samo nekoliko dana nakon što je predložila uvođenje sličnih mjera radi smanjenja uvoza kineskih cipela na tržište Europske unije (EU), saznaje se iz izvora bliskih Komisiji.

Taj prijedlog predviđa uvođenje istih mjera i za vrećice iz Tajlanda, a odnosi se na niz proizvoda - od običnih najlon-vrećica do vreća za smeće.

Komisija je prošloga tjedna iznijela plan uvođenja kvote od 235 milijuna pari za uvoz kožnih cipela iz Kine i Vijetnama, na koje bi se primjenjivale normalne carine, dok bi se na sav uvoz preko te razine plaćale antidampinške carine od gotovo 30 posto.

Dok se europski trgovci i uvoznici protive uvođenju antidampinških mjera i u slučaju cipela i u slučaju vrećica, Komisija je s druge strane pod pritiskom zemalja članica Europske unije (EU) s vlastitim industrijama, da poduzme korake kako bi se smanjila količina uvoza.

Kina je negativno reagirala na plan vezan uz njezine cipele, dok je već ranije pokušala dovesti u pitanje legitimitet EU istrage vezane uz svoj izvoz plastičnih vrećica u EU, vrijedan oko 300 milijuna dolara godišnje.

Komisija predlaže uvođenje opće carinske stope od 15,2 posto za uvoz kineskih plastičnih vrećica, no mnogi bi kineski proizvođači ipak morali plaćati niže carine. Opća carinska stopa za tajlandske vrećice iznosila bi 14,3 posto, no jednako bi tako carine za određene kompanije bile nešto niže.

Preporuka Komisije je da se na uvoz iz Malezije, koji se također od prošle godine nalazio pod istragom, ne nameću antidampinške mjere.

Prema riječima EU diplomata, za uvođenje carina za plastične vrećice najviše je lobirala Francuska.

Zemlje EU će se o uvođenju predloženih mjera izjašnjavati na glasovanju zakazanom za 20. srpnja, a petogodišnje bi mjere, budu li usvojene, stupile na snagu krajem rujna.

Britanski maloprodajni konzorcij, predstavnik te industrije u Velikoj Britaniji, procjenjuje da bi 20-postotna antidampinška carina na uvoz plastičnih vrećica pridodala 88 milijuna eura godišnje troškovima vodećih britanskih supermarketa, koji troše na milijune najlon vrećica godišnje.

Pročitajte više