Ekolozi traže da se ispita JANAF-ov naftovod

Na dijelu Jadranskog naftovoda (JANAF) koji prolazi Brodskoposavskom županijom, posljednjih 10tak godina dogodila su se četiri eko izgreda, što potiče na uzbunu, izjavili su danas u Slavonskom Brodu predstavnici ekoloških udruga EkoKvarnera i Zemlje, te najavili pokretanje zahtjeva za ispitivanje u kakvom je stanju naftovod na svim dionicama. L

"Nije poznato u kakvom su stanju cijevi pa je JANAF ozbiljan mogući zagađivač", rekao je na konferenciji za novinstvo predsjedniki Eko-Kvarnera Vjeran Piršić.

Istaknuo je kako nije prihvatljivo da mogući zagađivač "sam sebe testira i sam verificira te podatke".

Najavio je da će ekolozi zatražiti da se na svim dijelovima i u svim županijama JANAF-ov naftovod ispita jer je problem, ocijenio je Piršić, "znatno veći nego što možemo i zamisliti".

Dodao je da su sva ispitivanja, uključujući i inspekcijske nalaze iz prošlih nekoliko godina, bila usmjerena na dionicu naftovoda od Omišlja prema mađarskoj granici zbog provedbe kontroverznog sporazuma "Družba-Adria".

"Važno je reći i kako je utvrđeno da je na toj dionici stijenka naftovoda, zbog korozije, na 122 mjesta stanjena više od pedeset posto", kazao je predsjednik Eko-Kvarnera Vjeran Piršić.

Ekološka udruga "Zemlja" iz Slavonskog Broda posebice upozorava da JANAF-ov magistralni naftovod Brodsko-posavskom županijom prolazi blizu naselja i vodotoka, što dodatno povećava opasnost od onečišćenja.

Tajnik te udruge Branko Skoković smatra da je naftovod na tom području u lošem stanju i zato što nije radio od godine 1992. do 1996. pa je bila isključena zaštita.

Predstavnici tih dviju ekoloških udruga najavili su da namjeravaju potaknuti bolju suradnju županija u vezi s tim problemom, a o svojim aktivnostima, istaknuli su, pismom će izvijestiti Vladu i ovlašteno ministarstvo.

(Hina) xvruz ysp

Pročitajte više