Eksplozija u kemijskoj tvornici 2001. teroristički akt

DVA FRANCUSKA lista ustvrdila su u svojim izdanjima od četvrtka da je eksplozija u kemijskoj tvornici, koja se dogodila u rujnu 2001. i u kojoj je poginulo 30 ljudi, bila zapravo teroristički napad.

Nakon što su i sami obavili tzv. ´protu-istragu´, dnevnik Le Figaro i tjednik L´Express objavili su da eksplozija u tvornici AZF u gradu Toulouseu nije rezultat slučajnog miješanja dviju nestabilnih kemikalija, kako se dosad vjerovalo.

Prema pisanju L´Expressa, ta teorija opovrgnuta je u listopadu 2002. kada je rekonstrukcija događaja na licu mjesta pokazala da su radnici AZF-a cijelo vrijeme tvrdili da je ´nemoguće pomiješati dvije kemikalije´.

Oba lista navode i druge elemente koji sugeriraju da je riječ o namjernoj eksploziji. Primjerice, oni tvrde da je mjesec dana prije katastrofe 21. rujna 18,7 kg kromovog trioksida misteriozno nestalo iz tvornice.

Figaro opisuje kromov trioksid kao ´supstancu koja je visoko radioaktivna i sposobna izazvati požare i eksplozije´. List tvrdi da je ´pet poziva o preuzimanju odgovornosti za napad´ bilo upućeno tjedan dana nakon eksplozije žandarmeriji, tisku i policiji, iako nikad nisu bili objavljeni u javnosti.

Figaro također piše i o neobjašnjivu nestanku iz tvornice jednog privremeno zaposlenog djelatnika održavanja, podrijetlom iz Sjeverne Afrike, 30 minuta prije eksplozije. Prema pisanju lista, kada je policija pretražila njegov dom našla je knjige i CD-ove vezane uz kemiju, nuklearnu energiju i ostale osjetljive industrijske teme, a bila je riječ o materijalima u vrijednosti od približno 20.000 dolara.

Pročitajte više