Eksplozivno štivo o švercu oružja preko Kopra

GRADIVO o švercu ruskog oružja na područje bivše Jugoslavije preko luke Koper, što ga je talijanski novinar Paolo Fusi poslao slovenskoj televiziji, prvi je konkretan rezultat istrage slovenskih novinara o člancima objavljenim u nedjelju u "Washington Timesu" i "San Francisco Chronicleu".

Predmet bi mogao postati zanimljiv i za domaća politička obračunavanja o tajnim kanalima naoružavanja Slovenije, Hrvatske i BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i nakon toga, jer se slovenske stranke iduće godine pripremaju najprije na izbore u europski parlament (u proljeće), a onda i na opće parlamentarne izbore (na jesen).

Novinari su krenuli tragom članaka u dva američka lista u kojima se slovenske lokacije (Bled i Kopar) uzgredno spominju u opširnoj priči o skrivenim izvorima novca kojima Sadam Husein vjerojatno financira gerilski otpor protiv američkih okupacijskih snaga u Iraku.

Članke je napisao izraelski novinar Shay Bushinsky koji se poziva na talijanskog novinara Fusija - koji je po vlastitom priznanju materijal crpio iz službenih talijanskih sudskih dokumenata.

Na inzistiranje slovenskih kolega koji su zadnjih dana za njim napravili pravu potjeru, Fusi je slovenskoj televiziji u utorak poslao 50 stranica dokumentarnog gradiva koje u toj instituciji još nisu proučili, ali su potvrdili njegov prijem.

"Dokumenti pojašnjavaju kako je oružje iz Rusije došlo na područja bivše Jugoslavije, u BiH, Srbiju i Hrvatsku", pojasnio je Fusi u razgovoru za slovensku televiziju, objavljenom u središnjem informativnom dnevniku.

Fusi je potvrdio da dokumenti spominju i Nicholasa Omana, australskog Slovenca, nekadašnjeg počasnog konzula Liberije sa sjedištem na Bledu, koji je u Ljubljani i od prije poznat kao trgovac oružjem, među ostalim i po aferi s nabavom velikih količina neupotrebljivih plinskih maski iz Rusije 1991. godine.

"U svemu je sudjelovao i Oman", potvrdio je Fusi.

Fusi je slovenskim novinarima izjavio da su brodovi koji su prevozili oružje luku Kopar posjećivali i 1998. i 1999. godine, što je lučka uprava, pregledom svojih dokumenata već demantirala.

U Kopar su dolazili upravo brodovi s imenima poput "Nada 1", "Nada 2" i "Nada 3", tvrde Fusi i Bushinsky, koji spomenute brodove povezuju i sa navodnim pošiljkama oružja (prijavljenog kao žito) preko Kopra za Siriju.

Slovenski kriminalistički izvori odmah su cijelu priču zanijekali, a direktor policije Marko Pogorevc rekao je kako je objava spomenute priče "očit dokaz da i u američkom novinarstvu vlada sezona kiselih krastavaca".

Pročitajte više