ELIZABETA II: NE SMIJEMO ZABORAVITI PATNJE NAŠIH NARODA



Na kraju trodnevne turneje po Njemačkoj britanska kraljica Elizabeta II. uspješno je zaobišla osjetljivo pitanje britanske isprike Nijemcima zbog savezničkog bombardiranja njemačkih gradova 1945., posebno Dresdena kada je poginulo između 25.000 i 40.000 stanovnika, među kojima mnogi izbjeglice.L

U govoru održanom pred zastupnicima parlamenta države Sjeverne Rajne Vestfalije britanska je kraljica među ostalim rekla kako su obje zemlje iz trauma doživljenih u prošlosti izvukle pouku i naučile njegovati bliske ekonomske i socijalne veze. "Patnje kroz koje su prošli naši narodi tijekom Drugog svjetskog rata ne smiju se nikad zaboraviti. No naše dvije zemlje razvile su duboko prijateljstvo utemeljeno na međusobnom povjerenju", rekla je kraljica.

Prije kraljičina posjeta Njemačkoj britanski i njemački mediji nagađali su hoće li se kraljica ispričati Nijemcima zbog britanskog bombardiranja Dresdena kada je uništeno više od 80 posto grada.

Tada je uništena i dresdenska katedrala za čiju su obnovu 1989., nakon pada Berlinskog zida, odnosno 1990. nakon njemačkog ujedinjenja, privatni donatori počeli prikupljati novac. Obnova u koju je do sada uloženo gotovo 100 milijuna dolara, počela je 1994. Među mnogim svjetskim donatorima je i nećak kraljice Elizabete, vojvoda od Kenta.

U katedrali je u srijedu navečer održan gala koncert na kojemu su nastupili Berlinski filharmoničari, a sav prihod namijenjen je daljnjoj obnovi crkve.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više