Erdogan protiv etničke podjele Iraka

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je započeo svoju američku misiju posjetom New Yorku, ocijenio je u intervjuu tjedniku Newsweek kako napori Kurda da federaliziraju Irak po etničkim i vjerskim načelima nisu prihvatljivi.

Erdogan je rekao kako su ishitreni kurdski potezi uznemirili ne samo Tursku, već i Iran i Siriju, zemlje u kojima živi značajna kurdska populacija. On je, također, osudio i napore Kurda da pod svojom vlasti zadrže Kirkuk, grad oko kojeg se nalaze golema naftna polja. Procjenjuje sa da se na tom području nalazi oko 5 posto svjetskih rezervi "crnoga zlata".

Turski premijer drži da bi zadržavanje tog golemog naftnog bogatstva pod okriljem samo jedne etničke skupine moglo biti pogubno za budućnost Iraka. Drži kako je nafta bogastvo svih Iračana koje bi trebalo pridonijeti zajedničkom boljitku, a ne opasnom zaoštravanju međunacionalnih odnosa.

Čelnik Kurdske demokratske stranke (KDP) Massoud Barzani izjavio je kako je Kirkuk povijesni kurdski glavni grad. No, s tim se ne slažu većinski Turkmeni, koji čine oko 67 posto tamošnjeg stanovništva.

Pročitajte više