EU ĆE SOLANU IMENOVATI MINISTROM VANJSKIH POSLOVA

Čelnici EUa službeno će Javiera Solanu postaviti na mjesto prvog ministra vanjskih poslova istodobno kada ga budu ponovno imenovali na mjesto visokog predstavnika EUa za vanjsku politiku i sigurnost, izvijestio je u utorak neimenovani visoki izvor u EUu.

To znači da će bivši španjolski ministar vanjskih poslova i bivši glavni tajnik NATO-a automatizmom postati zamjenik predsjednika Europske komisije te da će upravljati velikim financijskim sredstvima i velikim brojem osoblja nakon što se ratificira novi ustav EU-a.

Isti je izvor kazao kako je Solanino imenovanje dio sporazuma u skladu s kojim će portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso biti imenovan predsjednikom Europske komisije.

Šezdesetjednogodišnji Solana, postao je 1999. prvi Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, no raspolagao je malim financijskim sredstvima, a djelovao je u suradnji s povjerenikom za vanjske odnose Chrisom Pattenom pod čijom je kontrolom većina zaposlenika i EU-ovih financijskih sredstava. U skladu s novim ustavom te će dvije funkcije biti objedinjene.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više