EU i Kina potpisali tri dokumenta

KINA i Europska unija dogovorili su se oko proširenja trgovine i u četvrtak, na šestom sastanku na vrhu u Pekingu potpisali tri dokumenta o tome, objavljeno je u Pekingu.

Kineski premijer Wen Jiabao rekao je da je summit "golem korak naprijed" te da se Kina do 2007. nada proširenju bilateralne trgovine s Europskom unijom na 128 milijarda eura.

"Nadamo se da će Europa postati naš najjači partner u (političkoj) suradnji i trgovini", rekao je Wen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema podacima Europske unije, vrijednost bilateralne trgovine bila je prošle godine 115 milijarda eura.

EU-ovo izaslanstvo u Pekingu predvodili su Silvio Berlusconi čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom te Romano Prodi, predsjednik Europske komisije.

Berlusconi je rekao da su tri u četvrtak potpisana sporazuma "kvantni skok" u bilateralnoj suradnji.

Potpisani su sporazumi o kineskoj suradnji u EU-ovu programu satelitske navigacije "Galileo" u koji će Kina uložiti dvjesto milijuna eura u iduće tri godine, a za isto je razdoblje ukupni proračun toga programa tri milijarde eura.

Dvije su strane potpisale i dokumente o dijalogu u industrijskoj politici i o mjerama koje bi kineskim turistima olakšale pristup Europi.

Pročitajte više