EU možda neće donijeti odluku o ukidanju embarga Kini do lipnja

Europska unija možda neće donijeti odluku do lipnja o tome hoće li ukinuti Kini embargo na oružje, ali to neće zabrinuti Peking, izjavio je visoki prestavnik EUa za vanjsku politiku i sigurnost u intervjuu objavljenom u petak.

"To ne predstavlja pitanje za zemlju kao što je Kina. Vrijeme ne igra tako veliku ulogu... Nema razlike u tome hoće li odluka biti donesena danas ili sutra", rekao je Solana za njemačke novine Handelsblatt.

"Ne bih stoga htio reći hoće li odluka doći u lipnju ili tek kasnije", kazao je Solana.

Europski parlament zatražio je u četvrtak od Europske unije da ne ukida embargo na oružje nametnut Kini, te se tako svrstao uz stranu SAD-a.

Europski parlament većinom je glasova usvojio jako, neobvezujuće izvješće u kojem se također kritizira i novi kineski zakon koji prijeti uporabom sile Tajvanu ako Tajvan i službeno zatraži proglašenje nezavisnosti od Kine.

Osim toga, zatražio je od zemalja članica EU-a da razviju zakonski obvezujuće norme o mogućnostima i načinima prodaje oružja Kini prije nego što se ukine embargo na oružje.

Embargo na uvoz oružja nametnut je Kini 1989. kao odgovor na kinesko suzbijanje demonstracija na trgu Tiananmen u Pekingu.

Čelnici EU-a objavili su krajem prošle godie da namjeravaju ukinuti taj embargo do lipnja ove godine, ali su podvrgnuti pritiscima da taj korak odgode.

Solana, koji je ranije pozivao na ukidanje embarga, rekao je da Kinu sada vode drukčiji političari.

"Naš je cilj u potpunosti normalizirati odnose s Kinom i ukinuti posljednje sankcije koje su stupile na snagu nakon incidenta na Tiananmenu 1989.", rekao je on.

"Planirano ukidanje ne znači da mi želimo opskrbiti Kinu s više oružja."

"Kritičari trebaju znati da mi u budućnosti želimo rigoroznije kontrolirati izvoz oružja i da ćemo s Kinom također razgovarati o ljudskim pravima i drugim pitanjima", rekao je Solana.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više