EU: najviši BDP u užem području Londona, najniži u regiji Lubelskie u Poljskoj

Uže područje Londona imalo je 2002. godine najveći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika mjereno paritetom kupovne moći, a poljska regija Lubelskie najniži od ukupno 254 regije u Europskoj uniji, proizlazi iz podataka koje je u utorak objavio Europski statistički ured Eurostat.

BDP po glavni stanovnika mjeren prema paritetu kupovne moći u užem području Londona iznosio je 315 posto prosjeka u Europskoj uniji, a u regiji Lubelskie samo 32 posto.

Iza Londona slijedi Bruxelles s 234 posto europskog prosjeka, zatim Luxembourg s 213 posto.

Od 254 europske regije, 37 ih je imalo BDP per capita preko 125 posto. Od tih 37 regija, sedam ih je u Velikoj Britaniji, po šest u Njemačkoj i Italiji, četiri u Nizozemskoj i Austriji, dvije u Belgiji i Finskoj, po jedna u Češkoj, Irskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj i Luksemburgu. Jedina regija iz 10 novih zemalja članica koja prelazi 125 posto od europskog prosjeka jest češka prijestolnica Prag s 153 posto.

Svih pet najsiromašnijih regija s BDP između 32 i 36 posto europskog prosjeka nalazi se u Poljskoj.

Od 59 regija s BDP-em ispod 75 posto europskog prosjeka, 16 ih je u Poljskoj, sedam u Češkoj, po šest u Mađarskoj i Njemačkoj, pet u Grčkoj, po četiri u Italiji i Porgugalu, tri u Slovačkoj, dvije u Španjolskoj, po jedna u Belgiji, Velikoj Britaniji, Estoniji, Latviji, Litvi te država Malta. Najsiromašnija regija u "starih" 15 zemalja članica jest Dytiki Ellada u Grčkoj.

(Hina) xsv ysv

Pročitajte više