EU NAKON RATA TRAŽI SREDIŠNJU ULOGU ZA UN U IRAKU

Čelnici Europske unije, okupljeni na dvodnevnom summitu u Bruxellesu, zauzeli su se u četvrtak u zajedničkoj izjavi za središnju ulogu Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku i upozorili na humanitarne vidove krize. L

Želeći UN-u povratiti poljuljani kredibilitet, šefovi država i vlada EU naglasili su da UN mora imati "središnju ulogu nakon trenutačne krize".

Pozvali su i na "hitno" posvećivanje pozornosti iračkim humanitarnim potrebama, no konkretnu pomoć nisu obećali.

Ranije tijekom dana EU je obećala hitnu pomoć vrijednu 21 milijuna eura te prikupljanje dodatnih 100 milijuna eura.

Pomoć EU obnovi Iraka u izjavi se ne spominje, no europski čelnici obećali su da će "učinkovito doprinijeti uvjetima koji će Iračanima omogućiti da žive u slobodi, blagostanju i s dostojanstvom uz predstavničku vladu".

Izrazili su i spremnost pružanja pomoći iračkim susjedima u primanju vala izbjeglica, no ponovno bez konkretnih ponuda.

Sve zemlje u regiji pozvali su da se "suzdrže od akcija koje bi mogle dovesti do daljnje nestabilnosti", što je očito upozorenje Turskoj da ne ulazi u kurdski sjeverni Irak.

Britanija je u izjavu uspjela progurati potrebu održavanja bliskih veza sa Sjedinjenim Državama.

"I dalje smo uvjereni da moramo jačati transatlantsko partnerstvo, koje ostaje temeljnim strateškim prioritetom Europske unije", stoji u izjavi.

Duboku podijeljenost oko opravdanosti vojne intervencije u Iraku europski čelnici nisu prevladali.

Grčki premijer Costas Simitis kazao je nakon sastanka da "nesuglasice na sastanku nisu mogle biti eliminirane". "Bilo je besmisleno raspravu uopće otvarati. Potrajala bi satima i ostala bez rezultata", rekao je.

Usuglašavanje izjave nije prošlo bez problema. Ponovno su se sukobili britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac i to oko prvog članka izjave u kojem se izražava žaljenje što Irak nije ispunio rezoluciju 1441 VS UN-a i što nije postignuto mirno rješenje krize, a kojem se u posljednji trenutak i posve neočekivano usprotivio Chirac.

Summit se nastavlja u petak raspravama o gospodarskim temama.

Pročitajte više