EU osudila porezne olakšice u Luksemburgu

EUROPSKA komisija zadala je težak udarac ogromnom luksemburškom financijskom sektoru, naloživši luksemburškoj vladi da postupno ukine porezne olakšice za financijske tvrtke, koje su na snazi već gotovo 80 godina.

Nakon šestomjesečne istrage Bruxelles je u srijedu zaključio da su luksemburški propisi o oporezivanju financijskih kompanija nepošteni te da nepovoljno utječu na trgovinu i tržišno natjecanje u Europi.

"Aktualna odluka o ukidanju režima na temelju kojeg su luksemburške financijske tvrtke ostvarivale značajne porezne olakšice pridonijet će obnovi jednakih šansi u industriji financijskih usluga u EU", konstatirala je povjerenica EU za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Neimenovani visoki luksemburški dužnosnik hitro je umanjio značenje te odluke Bruxellesa, tvrdeći da se sektor pripremio za takav ishod.

Sukladno zakonu iz 1929. Luksemburg je svojim korporativnim porezima poticao velike inozemne kompanije na osnivanje posebnih tvrtki za operacije internog financiranja jer su u tom slučaju bile izuzete od obveze plaćanja poreza na zaradu, dividende, kamate i rojalitete.

Iako je vlada 2005. pooštrila porezne propise, EK je ocijenila da je taj potez zakasnio i da nije bio dovoljno radikalan.

Zato je Bruxelles naložio Luxembourgu da do kraja ove godine postroži propise dok prednosti za postojeće tvrtke moraju biti postupno ukinute do kraja 2010.

Pročitajte više