EU po prvi put nastupila u ime Hrvatske u UN-u

EUROPSKA unija je u ponedjeljak u Ujedinjenim narodima prvi put nastupila u ime Hrvatske u jednom političkom pitanju institucionalizirajući tako međusobnu suradnju u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Opća skupština UN-a zatražila je u ponedjeljak u rezoluciji od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u den Haagu mišljenje o pravnim konzekvencama zida što ga Izrael gradi na Zapadnoj obali.

Glasovanje je pokazalo podijeljenost zemalja s 90 za, 8 protiv i 74 suzdržanih. Europska unija je bila suzdržana smatrajući da je slanje problema zida pred ICJ pravno upitno i da može naštetiti mirovnom procesu i političkom dijalogu na Bliskom istoku.

Hrvatska je također bila suzdržana u glasovanju svrstavši se uz Europsku uniju.

Prvi put u jednoj izjavi EU-a u ponedjeljak je izrijekom spomenuto da se pet zemalja Stabilizacije i pridruživanja, među kojima i Hrvatska, svrstalo uz EU.

"Ovo je konkretna operacionalizacija suradnje na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajednički nastup kakav do sada nije postojao", rekao je za Hinu diplomatski izvor koji je zatražio da ostane neimenovan.

"Po prvi put imamo institucionaliziranu suradnju Hrvatske i EU-a na polju vanjske i sigurnosne politike", rekao je izvor. "Prvi put je Europska unija govorila u ime Hrvatske".

U izjavi u ime EU-a Marcelo Spatafora, talijanski veleposlanik pri UN-u, je rekao da govori u ime EU-a, zemalja koje se priključuju i zemalja kandidata te zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalnih kandidata, Hrvatske, Albanije, BiH, Makedonije i Srbije i Crne Gore.

Do sada se Hrvatska nekoliko puta svrstala uz EU u UN-u, ali je ovo prvi put da je njezino ime spomenuto u izjavi EU-a i da je EU govorio u ime Hrvatske.

"Ovo je značajan korak naprijed u institucionalizaciji odnosa EU i Hrvatske", ocijenio je diplomatski izvor.

Izvor je upozorio da današnji događaj ne treba preuveličavati i reći da je Hrvatska već "postala članica EU", ali ni podcjenjivati značenje prvoga spominjanja Hrvatske u okviru zajedničkog nastupa s EU-om.

Izvor je upozorio i da činjenica svrstavanja uz EU ne znači da Hrvatska nije samostalna u svojoj vanjskoj politici jer sama nakon konzultacija odlučuje hoće li podržati EU ili ne.

Hrvatska se od slučaja do slučaja svrstava uz stajališta EU-a u UN-u uz prethodne konzultacije i na individualnoj osnovi, sama birajući koje će akcije EU-a poduprijeti.

Hrvatska se također svrstala uz Europsku uniju 21. listopada kada je podržala rezoluciju Opće skupštine UN-a koja je zatražila da Izrael prekine i poništi gradnju zida na Zapadnoj Obali.

Prošlog tjedna trojka EU-a se u New Yorku sastala s predstavnicima pet zemalja Stabilizacije i pridruživanja u UN-u kako bi krenula u provedbu zaključaka summita EU-a iz Soluna ove godine o jačanju suradnje na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Na susretu u New Yorku je dogovoreno da će Hrvatska i preostale četiri zemlje intenzivirati suradnju u nastupima u UN-u i slijedom toga zaključeno da će biti redovito pozivane na razgovore EU-a o akcijama u UN-u. Zajednički nastup u ponedjeljak u Općoj skupštini UN-a prva je posljedica toga dogovora.



Pročitajte više